Najnovije

TRAMPOV KANDIDAT PORAZIO NJEGOVOG VELIKOG NEPRIJATELJA: Da li je ovo naznaka za novi mandat u Beloj kući?

Liz Čejni, članica Predstavničkog doma Kongresa SAD u poslednjih pet godina i jedna od najviđenijih protivnika Donalda Trampa u Republikanskoj stranci, izgubila je primarne partijske izbore u državi Vajoming i mogućnost da se ponovo kandiduje za kongres.

Donald Tramp. (Foto: Jutjub)

Čejni je izgubila na primarnim izborima u Republikanskoj stranci od Harijet Hageman, koju podržava bivši američki predsednik Donald Tramp. Hagemanova će tako biti kandidat republikanaca na predstojećim izborima za Kongres.

Liz Čejni je, inače, jedan od najviđenijih Trampovih opozicionara u stranci. Ona je jedna od 10 republikanaca u Kongresu koji su glasali za Trampov opoziv posle nereda 6. januara ispred Kapitola u Vašingtonu, gde su Trampove pristalice protestovale tvrdeći da je počinjena izborna krađa.

Čejnijeva je i potpredsednica istražnog komiteta koji istražuje Trampovu ulogu u neredima na Kapitolu 6. januara.

Liz Čejni je ćerka Dika Čejnija, dugogodišnjeg republikanskog kongresmena, koji je u Predstavničkom domu bio 10 godina, pre nego što je postao ministar odbrane u vreme administracija DŽordža Buša Starijeg i Mlađeg.

Porodica Čejni u Vajomingu se smatra političkim plemstvom i poraz nekog njihovog kandidata među republikancima donedavno se smatrao nezamislivim, piše Gardijan. To potvrđuju i reči same Liz Čejni, koja je posle poraza izjavila da je na prethodnim primarnim izborima osvojila 73 odsto glasova i „da je ponovo mogla to da uradi“, ali da nije htela „da ponavlja Trampove laži o krađi izbora 2020. godine“.

Inače, republikanci koji su u Kongresu glasali za Trampov opoziv nisu posle toga imali dobru političku karijeru. Od njih 10, četvoro je otišlo u penziju, dok je četvoro poraženo od Trampovih kandidata na primarnim republikanskim izborima u državama Vajoming, Vašington, Mičigen i Južna Karolina, navodi Tanjug.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA