Najnovije

DA LI SMO ZAISTA ISPALI IDIOTI: Vučić obećao kraj, a sad u ulozi PR-a Rio Tinta

Svako ko je i na trenutak pomislio da vlast u Srbiji drži reč, da onomad dato obećanje da kompanija Rio Tinto neće rudariti litijum u Srbiji i da je na tu priču stavljena tačka, nakon poslednje izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, trebalo bi da stavi prst na čelo.

Foto: predsednik.rs

Jer kad Vučić kaže da smo ispali jedini idioti na kugli zemaljskoj koji su se odrekli sopstvenog litijuma, to nekako zvuči kao da će se potruditi da tu grešku ispravi. Na ovaj način Vučić se, praktično, kandidovao za glavnog portparola kompanije “Rio Tinto”, a mišljenje sagovornika je da tu ulogu ima od samog početka.

„Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, odluke i sve ostalo“, rekla je premijerka Ana Brnabić u januaru ove godine nakon višemesečnih protesta protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

“Ugovore sa Rio Tintom nikada nismo imali, kao što smo više puta rekli. Ukinuta je i odluka o obrazovanju radne grupe za implementaciju projekta Jadar iz 2021. Godine. Time smo ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je, što se tiče projekta Jadar, i Rio Tinta, sve završeno. Gotovo je“, rekla je tada Brnabić.

Približavali su se izbori, a neprijatna tema gurnuta je privremeno pod tepih.

Izbori su dobijeni.

U periodu zatišja Rio Tinto je nastavio da kupuje parcele u dolini Jadra. Zabrinuti meštani, shvativši da su najverovatnije prevareni ponovo se hvataju za glavu.

Pogotovu nakon poslednje izjave predsednika Srbije o litijumu, iz koje se može zaključiti da nije stavljena tačka na ovu priču, kao što je i sam Vučić ne tako davno rekao.

“Nemam problem da svakome sve u lice kažem. Sećate se kako ste bili svi oduševljeni revolucijom, a ta revolucija nam je donela da smo ispali jedini idioti na kugli zemaljskoj koji su se odrekli sopstvenog litijuma. Zamalo da me nateraju da se odreknom i uglja, da budemo najveći idioti na svetu zahvaljujući revolucionarima. Pa sad ne bismo imali ni struje, niti bilo čega drugog“, rekao je Vučić.

Da li je idiot i zbog zlata

Akademik Srpske akademije nauka i umetnosti, biolog, botaničar, ekolog i biogeograf Vladimir Stevanović kaže da je posle ovih izjava jasno da je naša zemlja na rasprodaji.

“To je zakotrljan posao, ono što čujem o situaciji na terenu jeste da je gore nego što je bilo, da su otkupili još imanja. To se sprema, iskopavanje litijuma u Srbiji se sprema, a videćemo da li će se i realizovati. Ova zemlja je definitivno na rasprodaju, rasprodaju naša prirodna bogatstva. Da i ćemo to uspeti da odbranimo zavisi od nas, od masovnosti, ali naš narod je prilično nezainteresovan”, kaže Stevanović.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Srbije da smo idioti jer smo se odrekli litijuma, akademik kaže:

“Što ne kaže da li smo ispali idioti što prodajemo zlato Kinezima, pa ga otkupljujemo po tržišnoj ceni? Treba ga pitati za zlato, srebro, bakar…Da li je i po tim pitanjima ispao idiot? Naša vlast je neodgovorna. To su neznalice i opsenari. Nemaju nikakve principe, samo lov na pare”.

Ekspert za rudarenje da odgovori

Ekološki aktivista i kopredsednik stranke Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da je Vučić preuzeo neke obaveze prema kompaniji Rio Tinto i da smo to mogli da vidimo iz izveštaja Evropske komisije.

“U njemu piše da će vlast dati političku podršku projektu Jadar. Vučić i Brnabić su i ranije bili glavni portparoli za iskopavanje litijuma, jer su vodili tajne razgovore sa Rio Tintom, a da nas o tome nisu obavestili, već smo o svemu saznali iz izveštaja EK. Očigledno je da su pruzete obaveze, pa zato sad imamo ovakvu kuknjavu zbog toga što smo od tog projekta odustali”, kaže Jovanović i dodaje:

“S obzirom na to da je Vučić u međuvremenu postao i ekspert za rudarenje, mislim da bi pre svega morao da se pozabavi ugljem, jer smo ostali bez njega i uvozimo ga i to za milijardu evra godišnje. Pa eto pitanja za našeg eksperta, kad je tako stručan nek objasni kako je moguće da smo ostali bez uglja, a ide zima i prete nam smrzavanjem. A što se litijuma tiče, od Jadra i Rio Tinta neće biti ništa, inače će imati opštu pobunu”.

Slične su poruke i iz Gornjih Nedeljica.

Nismo idioti već patriote

Aktivistkinja Marijana Petković iz Gornjih Nedeljica poručuje da rudnik neće biti otvoren.

„Znamo u šta smo se upustili i sa kime smo se upustili. Rudnik neće niko otvoriti dok je nas ovde, žive nas odavde neće iseliti. Oni mogu da plaču da kukaju, to je oživljanje projekta koji zapravo nikada nije bio mrtav. Iako se svi trude da dokažu da je projekat obustavljen – to se praktično nikada nije dogodilo. Projekat ide dalje sve dok se dešava kupovina zemljišta. Država je trebalo da zabrani kupovinu zemljišta za nešto što ne postoji. Mi nećemo odstupiti, ni po koju cenu nećemo dozvoliti da ovde nastane rudnik“, poručuje aktivistkinja.

Ima poruku i za predsednika države.

“Aktivisti koji ne žele da prodaju zemlju nisu idioti, već branitelji Srbije. Ispred svog interesa smo stavili interese države. Ne želimo pare od Rio Tinta, jer znamo šta ćemo u suprotnom izgubiti i mi i Srbija. Mi ne prodajemo svoje, ne želimo da zaradimo, želimo da sačuvamo Srbiju. Mi sebe ne smatramo idiotima, već patriotama”, zaključuje Petković.

Izvor: Nova

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA