Najnovije

TERITORIJALNA REORGANIZACIJA BiH: Hrvati rade na pronalaženju rešenja

Izmene Izbornog zakona BiH su ključan uslove za sve ostale političke procese, rekao je predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Mostar (Foto: Pixabay)

Obraćajući se danas novinarima u Vitezu, poručio je da su stranke sa sedištem u Sarajevu nastojale da održe status kvo po pitanju Izbornog zakona te očekuje da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) nametne izmene Izbornog zakona.

-Jasno je bilo da je strategija stranaka iz Sarajeva bila da se zadrži status kvo. Mi smo do kraja ostali otvoreni. Vrlo jasno smo izneli stav po ovom pitanju. Nisam bio pobornik toga da OHR nameće bilo kakva rešenja po bilo kojem pitanju. BiH mora sama donositi odluke. Ali, ako je zadnja dva meseca intervenisao, onda očekujem da završi taj proces - naglasio je Čović.

Dodao je da očekuje uverljivu pobedu stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) te ukazao da HNS već radi na rešenjima za teritorijalnu reorganizaciju BiH, prenosi Kliks.

-Mi smo jasno poručili na vanrednom Saboru HNS-a da ćemo, ako ne bude rešenja oko ustavne jednakosti i legitimnog predstavljanja, jasno odgovoriti. Predložićemo drugačija rešenja ustroja, pa i teritorijalne reorganizacije, što su neki različito protumačili. Mi već na tome radimo u cilju da to bude racionalno rešenje. Ako je ikada BiH bila podeljena, onda je danas snažno podeljena – konstatovao je Čović.

Ocenio je da Evropska unija neće dati BiH status kandidata za članstvo u Uniji ako se Izborni zakon ne izmeni. Najavio je da će to biti i uslov za formiranje vlasti.

Čović je ponovio svoj stav da su članovi Centralne izborne komisije (CIK) „nelegitimni i nelegalni“.

Prema njegovim rečima, ova institucija radi pod uticajem „jedne stranke, odnosno jedne porodice“. Međutim, kazao je da prihvata odluke CIK-a.

Za koliki naknadu Nenad Čanak priča šta mu se kaže, saznajte OVDE.

Izvor: Glas Srpske

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA