Najnovije

JURIŠNE GRUPE KRENULE Počele odsudne borbe za tri ukrajinske "tvrđave" zapadno od Donjecka

Jurišne grupe su već ušle u Avdejevku i Peski, krenula i ofanziva na Marjinku

Mapa Donjecka. (Foto: Printskrin)

Kijevska hunta je Donjecka osam godina mrcvarila sa tri svoje utvrđene tačke: iz Avdejevke i Marjinke i prigradskog naselja Peski.

A više neće dugo.

Ruska vojska i jedinice Prvog korpusa Donjecke Republike – uz uragansku podršku artiljerije – ukrajinske linije oko Avdejevke već su probile na tri mesta i uzimaju je „u klešta“.

Jurišne grupe saveznika su uspele da prodru i u jednako utvrđeno naselje Peski koje se nalazi između Donjecka i onog što je ostalo od njegovog međunarodnog aerodroma.

Stvorile su uporišta unutar naselja, kao polazne tačke za dalje napredovanje.

Predsednik DNR Denis Pušiljin potvrdio je da je počelo i probijanje ukrajinskih utvrđenih linija oko Marjinke.

Naveo je da su savezničke jedinice već presekle autoput Jasinovataja-Konstantinovka, što može biti presudno za ishod bitke za Avdejevku.

Po logici stvari, ova tri ukrajinska utvrđenja, koja se nalaze zapadno od Donjecka, treba da padnu do početka gitke za Kramatorsk i Slavjansk. Glavne „bitke za Donbas.“

Po njenom okončanju – verovatno do kraja avgusta – ruska vojska i snage donbaskih republika krenuće ka Harkova, Nikolajevu i Odesi. Možda i Černigovu.

Aktiviranje „severnog fronta“ već nagoveštavaju dejstva ruskih raketaša i avijacije.

Portparol Ministarstva odbrane RF, general-potpukovnik Igor Konašenkov, saopštio je da su u Harkovu visokopreciznim raketnim udarima uništena dva američka lansera višecevnih raketnih bacača HIMARS.

Na isto način su pored Harkova razoreni položaji ukrajinske 92. mehanizovane brigade koja je izgubila do 200 vojnika i sedam oklopnih vozila.

Zbog velikih, nenadoknadivih gubitaka počelo je masovno dezertiranje iz ukrajinske 93. mehanizovane brigade, koja je takođe raspoređena „oko Harkova“, i iz 128. brdsko-jurišne brigade razmeštene oko Zaporožja.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA