Najnovije

ALEKSANDAR ŠEŠELJ: Insistirati da se dijalog Beograda i Prištine odvija u SB UN

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj izjavio je da se Beogradu stalno preti sudbinom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji zbog čega je kosovski problem potrebno rešiti u korenu, pre svega traženjem promene formata dijaloga sa Prištinom, prenosi Pink.

Aleksandar Šešelj (Foto: SRS)

Šešelj je podsetio da se govorilo da je Ričard Grenel dok je bio specijalni savetnik predsednika Trampa smenio Aljbina Kurtija kada je prvi put formirao vladu.

"Ali ne bih rekao da Amerika ne podržava Kurtija. Oni podržavaju kosovske Albance, odnosno kosovske separatiste i sve njihove potrez. Kurti je za razliku od ostalih bivših terorista je klasičan fanatik. Navikao je da živi u 1999. godini - ili potpuna kapitulacija ili bombarodvanje. I to je njegova poruka i time zastrašije i Srbe na KiM i rukovodstvo u Beogradu", naveo je Šešelj.

Prema njegovim rečima, problem je potrebno rešiti u korenu.

"Mi smo kada je došlo do secesije saterani uz zid. Moramo insistirati da se promeni format pregovora. Zašto bi pregovarali u Briselu, kada su tamo sve zemlje sponzoru kosovske nezavisnosti. Moramo insistirati da se to odvija u SB Ujedinjenih nacija - dodao je Šešelj. Možda to nije moguće preko noći uradili. Od nas se tražila potpuna kapitulacija, pretilo sudbinom srpskog naroda na KiM. Treba da insistiramo da posrednici u dijalogu budu neutralne zemlje koje nisu priznale Kosovo i poštuju integritet Srbije, kao što su Kina i Rusija", izjavio je on.

Šešelj je podsetio da je izdajničkim potezom tadašnje vlasti 2010. godine dijalog Beograda i Brisel izmešten iz Saveta Bezbednosti u Brisel.

Stevica Deđanski, sa Instituta za političke studije ocenio je govoreći o dijalogu Beograda i Prištine ističe da je Srbiji poreban mir, ali da država mora da zaštiti živote ljudi koji žive na Kosovu.

"Ne mislim da je u Briselu postignuto neko razumevanje ili rezultat u tome da urazumimo prištinsku stranu da ne pravi provokacije. Očekujem da to čujemo Vučića. On je pokazao da i kada su stvari dobre i kada su loše kaže iskreno šta je bilo", rekao je Deđanski.

Kako je dodao, Amerika je pokazala ipak konstruktivniji pristup rešavanju kosovskom problema.

"Oni imaju cilj da nam otmu Kosovo i Metohiju, kao i svi ostali. Oni su sponzor toga, ali su promenili pristup",  naveo je Deđanski.

O rušenju dejtonske BiH pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA