Najnovije

Vladika Jovan, služio u Barajevu

U subotu 20.avgusta, NJegovo Preosveštenstvo Vladika šumadijski Gospodin Jovan (Mladenović), služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Prenos moštiju Svetog Nikole u Barajevu. 

Nevreme i pljusak, nisu sprečili oko 150 vernika, iz Barajeva i okoline, da dođu kako bi dočekali svog Episkopa i učestvovali u Svetoj Liturgiji.

„Ja nisam iz ove parohije, pripadam crkvi Svetog Georgija u Velikom Borku, ali uvek sa radošću dolazim kad služi naš Vladika Jovan. NJegove besede i blagodat koju osećamo nas krepe na putu ka spasenju. Dolaskom Vladike Jovana za Episkopa šumadijskog, eparhija je preporođena, sazidano je mnogo novih crkava, kako bismo mi vernici imali crkve i sveštenike blizu naših domova za duhovne potrebe. “ - kaže za naš list sestra Anđela, jedna od vernika koja je prisustvovala službi.

NJegovom Preosveštenstvu su sasluživali: arhimandrit Dositej Hilandarac izabrani Episkop Vojni, iguman manastira Tresije Serafim Rakanović, protonamesnik Dragan Popović, jerej Željko Jovanović medicinski inženjer zaposlen u Kliničkom centru Srbije, kao i protođakon Ivan Gašić i đakon Zoran Stanković.

U toku Svete Liturgije, Preosvećeni Vladika besedio je na temu iz pročitanog Svetog Jevanđelja i istakao koliko je bitno smirenje i trpljenje u nevoljama. Takođe, vladika je rekao, da moramo imati ljubavi između sebe i da uvek gledamo šta mi drugom možemo pomoći i dati a ne kako od nekog nešto možemo uzeti i prigrabiti za sebe. 

Za vreme Svete Liturgije, veliki broj dece i naroda se pričestio Telom i Krvlju Hristovom. Nakon završene Liturgije, Vladika šumadijski Gospodin Jovan, podelio je vernicima, koji su u redu i sa ljubavlju čekali, ikonice kao blagoslov. 

A nakon toga, usledila je trpeza ljubavi za sve prisutne.

„Uvek je velika radost u srcima svih nas sveštenika i verujećeg naroda kada nam dolazi naš Episkop i duhovni otac. NJegov dolazak, očinski saveti, razgovori, uvek unesu mir u duše naše. Starešina crkve protojerej Vladimir Dimić i ja, služimo Svetu Liturgiju svake nedelje i kada je crveno slovo u kalendaru sa početkom u 08:00 časova. Takođe, imamo i redovne ispovesti i duhovne razgovore, gde nam vernici iznose svoje probleme, porodične, poslovne, zdravstvene… A mi ih vođeni Duhom Svetim savetujemo šta im je činiti, kako bi prevazišli to iskušenje. “ - izjavio je za naš list duhovnik prečasni jerej otac inž. Željko Jovanović.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA