Najnovije

Priština ima podršku Nemačke i Velike Britanije za sprovođenje mera reciprociteta

Diplomata Milisav Paić smatra da će Priština 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem mera reciprociteta, a kako je naveo za tv Kurir, Priština za to ima podršku i na to je podstiču dve zemlje članice Kvinte - Velika Britanija i Nemačka.

Barikada (Foto: Jutjub)

On je rekao da ga rezultat sastanka u Briselu nije iznenadio, zbog fiksiranih maksimalističkih stavova kosovskog premijera Aljbina Kurtija. 

Paić je istakao da je Kurti uveren da je Kosovo samostalna država koja sama donosi odluke. Prema njegovim rečima, do napetosti 1. septembra može doći na severu Kosova.

"Bilo je očekivanja da može doći do nekog kompromisnog rešenja o dokumentima i registarskim tablicama, međutim, po meni, to nije bilo realno. Jer je osnovni cilj Aljbina Kurtija i njegova opsesija da pokaže kako je Kosovo jedna suverena država koja samostalno donosi svoje odluke. Tako ni uticaj Vašingtona nije dao rezultate. U takvoj situaciji, naravno da će doći do eskalacije i napetosti od 1. septembra", naveo je on.

Kako je dodao, veliko je pitanje šta će Kfor i NATO da učine.

"Stoltenberg je dao neka obećanja da će Kfor reagovati u slučaju eskalacije nasilja. Međutim, u to ne treba previše verovati. Po Rezoluciji 1244 dužnost Kfora je da štiti mir i bezbednost svih stanovnika Kosova i Metohije, a Srbi su tu najugroženiji. Kfor može da spreči dolazak ROSU. Očigledno je da ROSU ima osnovni zadatak da vrši provokacije. Mislim da će Priština sprovesti svoje mere. Mislim da će to biti 1. septembra. Priština za to ima podršku, i na to je podstiču dve zemlje članice Kvinte - Velika Britanija i Nemačka", dodao je on.

Paić je istakao da su Specijalne jedinice ROSU opremljenje američkim, nemačkim i britanskim oružjem.

"ROSU prima oružje Nemačke, Turske, Velike Britanije naravno i SAD koja je donirala vozila koja više imaju vojne nego policijske karakteristike. Loš kontekst za ROSU je što kao izgovor ne mogu da koriste akcije za suzbijanje organizovanog kriminala, nego bi ovoga puta ta intervencija bila protiv legitimno izabranih predstavnika Srba", izjavio je on.

Paić je kazao da se očekuje da će Srbi preduzeti akcije, pre svega blokadu puteva.

"I tu je pitanje kako će se Kfor postaviti, jer je jedan od njihovih zadataka da štite slobodu komunikacija i kretanja, i u tom smislu bi oni mogli da daju saglasnost za aktivnost ROSU da razbije barikade, ili da to učini sam Kfor", istakao je.

Više o situaciji na Kosovu i Metohiji pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA