Najnovije

VELIKI SAVEZNIK OKREĆE LEĐA UKRAJINI: Neće im više slati oružje

Bundesver (nemačke oružane snage) više ne može da snabdeva Ukrajinu oružjem i vojnom opremom iz sopstvenih zaliha, saopštilo je nemačko ministarstvo odbrane, prenosi Špigl.

Ukrajinska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

„Što se tiče snabdevanja iz skladišta Bundesvera, približili smo se prihvatljivoj granici“, rekla je portparolka ministra odbrane Kristin Lambreht i dodala da Bundesver ne može biti dodatno oslabljen.

Tako je ministarstvo komentarisalo članak tri poslanika Bundestaga (nemačkog parlamenta). Kristijana Klinka (Socijaldemokratska partija), Sare Nani i Aleksandra Mulera (Slobodna demokratska partija). koji je objavljen kao poziv na povećanje snabdevanja Ukrajine oružjem i vojnom opremom.

Smatraju da je neophodno „pogurati“ odbrambenu proizvodnju, a potencijal nemačke vojske „može i treba“ da ode po strani, budući da je „opstanak Ukrajine u interesu nemačke bezbednosne politike“.

Kancelarija nemačkog kancelara Olafa Šolca, komentarišući članak, pozvala se na njegove nedavne izjave da Berlin već isporučuje Ukrajini veliku količinu naoružanja i da je važno da se sukob ne zaoštrava, piše list.

„Uzeli smo u obzir izjave parlamentaraca“, dodaje Šolcova kancelarija.

Apel nemačkih poslanika podržale su vlasti Ukrajine. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba napisao je na svom Tviteru: „Dobro naoružana Ukrajina je najbolja dugoročna investicija u evropsku bezbednost“.

Nemački kancelar Olaf Šolc je više puta odbacio tvrdnje o nedovoljnoj vojnoj podršci Ukrajini. On je istakao da je ukrajinska vojska iz Berlina dobila oružje koje još nije u upotrebi u nemačkim oružanim snagama. Osim toga, kancelar je naveo da je Nemačka isporučila „sve što je imala“: protivvazdušne i protivtenkovske sisteme, mine, „tone municije“, višecevne raketne sisteme, samohodne haubice, protivbaterijske radare.

O stanju na frontu u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA