Najnovije

AMERIKA OTPISALA ZELENSKOG? Hoće da naprave vojnu državu

Volodimir Zelenski nije baš ushićen zbog glasina da bi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni mogao da se useli u predsedničku palatu.

Volodimir Zelenski. (Foto: Jutjub)

"Aktuelnog šefa države Zelenskog baš i ne raduju glasine o tome da bi Zalužni u nekom trenutku mogao da se useli u predsednički dvorac", navodi se u tekstu pod nazivom "Valerij Moćni", uz napomenu da bi general mogao da nasledi Zelenskog nakon okončanja borbenih dejstava u Ukrajini, jer bi mogao da podari tračak nade svojim sugrađanima.

Zalužni je, kako ocenjuje list, dokazao da poseduje "liderske kvalitete i vojnu domišljatost", te da generala u Ukrajini smatraju patriotom i iskusnim borbenim oficirom.

Sredinom avgusta poljski list "Viborča" je objavio materijal o aktuelnom glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine, nadahnuto opisujući njegova dostignuća: "Kada bi Mikelađelo bio dužan da izlije figuru generala Zalužnog na osnovu postova na internetu, dobio bi mešavinu Davida i Mojsija".

A ukrajinski mediji su pisali o tome da Zelenski namerava da povuče Zalužnog s mesta glavnokomandujućeg ukrajinskom vojskom i da mu ponudi mesto ministra odbrane. Ipak, predsednik Ukrajine je kasnije negirao takva saopštenja.

"Ne planiram nikuda da prebacujem glavnokomandujućeg Zalužnog. Radimo kao jedan tim. Veoma je važno šta rade komandanti u raznim pravcima, sva ta prezimena su vam poznata. To su i Zalužni, i Kovaljčuk, i Sirski. Neću sve imenovati, mislim da svi naši ljudi znaju te heroje. Taj tim postoji, on radi. Najvažnija ocena je da se držimo, znači, ocena je visoka. Kada pobedimo, to će biti najviša ocena", rekao je Zelenski novinarima kada su ga pitali da li će promeniti poziciju Zalužnog.

Prošle sedmice na kanalima na Telegramu se širila informacija da u kancelariji ukrajinskog predsednika pokušavaju da pronađu novog kandidata za mesto glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, a da je Služba bezbednosti Ukrajine pratila Zalužnog.

Ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink je, međutim, navodno zabranila bilo kakva dejstva protiv šefa oružanih snaga.

Unutrašnje protivrečnosti

Volodimir Zelenski i Valerij Zalužni su ranije imali nesuglasice, a pre svega zbog senzacionalne naredbe Zalužnog da se zabrani vojnim obveznicima da napuštaju boravište bez dozvole vojne komande. Predsednik Ukrajine je tvrdio da ta julska naredba nije bila usaglašena s njim.

"Poručio sam ministru odbrane, načelniku Generalštaba, glavnokomandujućem oružanih snaga da me izveste o svim detaljima tokom sutrašnje sednice Štaba vrhovnog glavnog komandanta, to je jedna od tačaka dnevnog reda. Obećavam narodu da ću videti o čemu je reč. I molim nadalje Generalštab da ne donosi takve odluke bez mene", izjavio je tada Zelenski.

Prema informacijama ukrajinskih medija, zasedanje koje je najavio predsednik Ukrajine održano je 6. jula. Na njemu je Zelenski saslušao izveštaj Zalužnog koji se tiče naredbe i naložio da se ona ukine.

Posle toga je Zalužni saopštio da je poništio dejstvo tog dokumenta i poslao ga na doradu, objasnivši da su uočene su brojne manipulacije, različita tumačenja i nezakonita dejstva prilikom ispunjavanja njegovih odredbi, što je bilo osnova za diskreditaciju Oružanih snaga Ukrajine i njenog vojno-političkog rukovodstva.

Kasnije su u zapadnim medijima počeli da kritikuju Zelenskog.

Autor "NJujork tajmsa" Tomas Fridman je naveo da u kuloarima američkog političkog establišmenta "ima mnogo više uznemirenosti u vezi s ukrajinskim rukovodstvom nego što se o tome govori". Prema rečima novinara, Bela kuća i Zelenski "imaju duboko nepoverenje jedni prema drugima – mnogo dublje nego što se objavljuje".

Američki list "Nešenel rivju" objavio je članak pod nazivom "Zbog čega se Bela kuća sada tajno žali na Zelenskog?"

U tekstu se izlaže jedan od mogućih scenarija razvoja događaja.

List ne isključuje mogućnost da se Bajdenova administracija priprema za to da "Zelenskog prepusti sudbini" ili da ga iskoristi kao "žrtvenog jarca", jer predviđa da će se sukob Ukrajine i Rusije "razvijati u negativnom ključu".

"Oni pripremaju teren da kasnije saopšte: 'Učinili smo sve što je moguće da pomognemo Ukrajincima da se zaštite, ali su se oni na kraju pokazali kao suviše nekompetentni, korumpirani i suviše su utonuli u unutrašnje svađe", piše list.

Stvaranje vojne države

Viši naučni saradnik Centra za evropska istraživanja Ruske akademije nauka Vladimir Olenčenko kaže da, sudeći po navodima medija i podacima izvora, Zapad nagoveštava Zelenskom da je njegov potencijal istrošen i da sada ozbiljno razmatra Zalužnog kao potencijalnu zamenu aktuelnom predsedniku.

"Zapadnjacima je potreban vatreniji i praktičniji radikal koji Ukrajinu može da pretvori u veliku kasarnu. A Zelenskom praktično govore, posredno, da je svoju ulogu već odigrao i da može da ode. Na Zapadu sada, očigledno, stavljaju ulog na Zalužnog. Tamo se nadaju da će on nekako uspeti da podstakne partiju rata koju čini veliki deo radikalnog i antiruskog političkog establišmenta", kaže ekspert u razgovoru za RT.

Prema Olenčenkovim rečima, tekstovi u "Bildu" i poljskom listu usmereni su na to da podrže i pojačaju autoritet Zalužnog i da mu samim tim daju mogućnost da postisne grupaciju Zelenskog.

"Prelazak Zalužnog na predsedničku dužnost značio bi potpunu militarizaciju Ukrajine. On je više vojnik nego političar i Zapad, verovatno, računa na to da će njime lakše upravljati. Oni smatraju da će on više pažnje poklanjati upravo vojnim dejstvima Ukrajine. Sve ostalo, uključujući ekonomiju i socijalnu sferu, zapadnjake očigledno ne interesuje. Zapad bi želeo da stvori vojnu državu pod vođstvom Zalužnog", smatra analitičar.

Ipak, ako bi se Zelenskom i njegovim saborcima o tome govorilo otvoreno, bilo bi posejano "seme razdora" koje u Ukrajini postoji i bez toga, smatra Olenčenko.

"Zbog toga su odlučili da kao instrument koriste medije koji mogu da stvore pozitivan lik Zalužnog i da ga čak zašećereno uporede s Davidom i Mojsijem, za šta nema nikakvih objektivnih osnova", rekao je ekspert.

Politikolog Aleksandar Dudčak smatra da je Zalužni povezan s Pentagonom i da ima visoki nivo lojalnosti američkim vlastima, te da upravo zbog toga razmatraju njegovu kandidaturu za predsednika Ukrajine.

"Prema njihovom mišljenju, Zalužni je u poređenju sa Zelenskim sličniji ratnom heroju. Zelenski je na osnovu priče o senzacionalnoj naredbi pokušao da pokaže da je on – genijalni strateg, ali cela ta priča izaziva još veće protivrečnosti. Razgovori o tome da bi rokada mogla da se dogodi posle završetka borbenih dejstava predstavlja samo odvlačenje pažnje", naveo je analitičar u komentaru za RT.

Prema mišljenju Dudčaka, Zapad bi mogao da naredi tu smenu mnogo ranije.

"Tamo pritiskom na prekidač može da se reši pitanje da li će Zelenski biti sklonjen sada ili kroz neko vreme. Od Zalužnog vajaju heroja i čine to namerno, ulepšavaju njegov lik kako bi, u slučaju potrebe, izvukli njegovu izreklamiranu figuru i zamenili njome Zelenskog", zaključio je ekspert.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA