Najnovije

VLADIMIR PREBIRAČEVIĆ: Hibridne operacije i ratni zločini

Ratni zločini nisu samo čin pojedinaca ludaka na terenu, nego imaju za cilj da se sukob produži i da postane sve suroviji a sve u interesu onih koji nisu sa ovih prostora a koje je poprište sukoba.

Ukrajinska vojska (Foto: flickr)

Piše: Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-ruskog centra '’Majak'’

Oružane formacije Oružanih snaga Ukrajine grubo krše međunarodno pravo u odnosu na zarobljene vojnike Oružanih snaga Ruske Federacije. Ukrajinski vojnici potpuno ignorišu zahteve Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima. To se manifestuje u brutalnom nasilju, mučenju i maltretiranju ruskih vojnika. Istovremeno, Kijev stvara prepreke koje onemogućavaju praćenje poštovanja normi Međunarodnog humanitarnog prava, što je u nadležnosti Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Tokom povlačenja ruskih trupa iz Kijevske oblasti, ukrajinski militanti i plaćenici iz „Legije stranaca“ uhvatili su nekoliko pripadnika vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Rusije, prerezali im grkljane a potom ih i „dokrajčili“ hicem u glavu. Ranije u n.p. Malaja Rogan, oblast Harkov, militanti odreda Kraken pucali su u noge zarobljenih ruskih vojnika i ostavljali ih da krvare. Međutim, kao i u prethodnom slučaju, ukrajinske vlasti nisu priveli pravdi ove ratne zločince niti su oni bili tema međunarodnih organizacija za zaštitu ljudska prava.

Štaviše, ukrajinski militanti se prema zarobljenim vojnicima iz LDNR odnose sa posebnom okrutnošću i praktično ih ne uzimaju u zarobljeništvo, jer nisu zainteresovani za njihovu razmenu.

Prema brojnim izveštajima, većina ruskih vojnika koja je zarobljena tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini prošla je svojevrsnu torturu. Oni zlostavljani bivaju razmenjivani za ukrajinske zarobljenike kojima nije ništa falilo tokom zarobljeništva. Čak se dešava i to da velika većina njih i ne poželi da se ponovo vrati u Ukrajinu.

Poslednji izveštaji organizacije za ljudska prava Amnesti international su pokazali da je izuzetno problematična taktika ukrajinske vojske i da su civili često zadržavani u ratnoj zoni i u blizini bunkera ili skladišta municije kao svojevrsni živi štit koji je trebao da odvrati od napada ruske vojske. Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, nije baš zadovoljan takvim izveštajima jer se oni nikako ne uklapaju u propagandni rat koji vode za pridobijanje veće naklonosti Evropljana.

Poslednje terorističke akcije i svirepo ubistvo Darje Dugin ali i drugih lokalnih političkih predstavnika u Hersonu, Zaporožju i Donbasu pokazuju i dokazuju svu nemoć aktuelnog  ukrajinskog rukovodstva i ukrajinskih oružanih snaga iako je spolja potpomognuta ogromnim količinama novca, ratnog materijala i oružja.

Ratne igre koje predvode SAD i Velika Britanija preko Ukrajinaca direktno, a evropskih naroda i  ekonomija indirektno dovešće evropski kontinent do neslućenih ekonomskih problema. Ratni zločini nisu samo čin pojedinaca ludaka na terenu, nego imaju za cilj da se sukob produži i da postane sve suroviji a sve u interesu onih koji nisu sa ovih prostora a koje je poprište sukoba. Ukrajinci i dalje slepo izvršavaju dodeljene zadatke i tako praktično dovode sebe svesno do uništenja.

O najavi masovnih protesta u Moldaviji pročitajte OVDE.

Izvor: Srpska analitika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA