Najnovije

Juriš na Odesu

Kako evroazijska integracija postaje još jači faktor, ruska diplomatija će postaviti jače temelje  nove normale

Piše: Pepe Eskobar STRATEGIC CULTURE FOUNDATION

Dmitrij Medvedev je, uživajući u svoj raspojasanoj verziji sebe predstavio zakon o Specijalnoj vojnoj operaciji (SVO). Nezgrapno je potvrdio da postoji scenario"jedan i po": ili da se ide do kraja, ili vojni udar u Ukrajini praćen priznanjem neizbežnog. Nema treće opcije.

Toliko žestoko može da bude: rukovodstvo u Moskvi vrlo jasno naglašava, unutrašnjoj i međunarodnoj publici, da se novi dogovor sastoji u sporom kuvanju kijevskih bandita u ogromnom kazanu, dok ne očisti njegov dosadašnji status finansijske crne rupe kolektivnog Zapada. Dok ne dođemo do tačke ključanja – koja će biti revolucija ili puč.

Ako uspostavimo paralele, gospodari  posredničkog  rata (proxy war prim.prev) će nastaviti sa sopstvenom strategijom, a to je da pljačkaju napaćenu, zastrašenu Evropu, a zatim da je kinđure kao koloniju sa prominclama da bi bila bez milosti eksploatisana ad nauseam od strane imperijalne oligarhije.

Evropa je sada odbegli voz koji hukti velikom brzinom – ako  se izuzmu obavezne vrednosti holivudske produkcije. Pod pretpostavkom da se ne strmoglavi sa koloseka – što je potencijalno  opasan predlog – možda će na kraju stići na železničku stanicu koju zovu Agenda 2030, Veliki narativ ili neki drugi NATO/Davos banknota trenutno u opticaju

Sudeći prema stanju stvari, ono što je izvanredno je kako "marginalna" ruska ekonomija teško da je pustila i grašak znoja ,kako bi "dokrajčila  izobilje" najbogatijeg regiona na planeti.

Moskvu čak i ne uzima u obzir ideju pregovora sa Briselom jer nema o čemu da se pregovara – imajući u vidu da će onu nejač Evrokrate biti šutnute samo od svoje zombirane države kada će se teške društveno-ekonomske posledice "kraja izobilja" konačno pretvoriti  u seljake sa vilama koji  bauljaju kontinentom.

Možda je to sve eonima godina daleko, ali neizbežno će se prosečnom Italijanu, Nemcu ili Francuzu upaliti lampice i shvatiti da  se tu radi o njihovim ličnim"liderima" – nacionalne ništarije i uglavnom  evrokrate koje niko nikada nije birao – koji krče  sebi put ka nemaštini.

Bićeš siromašan. I dopašće ti se. Zato što svi podržavamo slobodu ukrajinskih neonacista. To dovodi koncept "multikulturalne Evrope" na potpuno novi nivo.( ovo je autorov sarkazam prim.prev)

Odbegli voz, naravno, će možda sleteti sa koloseka i strmoglaviti se u  ambis Alpa. U ovom slučaju nešto se možda da spasiti  iz olupine – a "rekonstrukcija" je možda zapisana u zvezdama. Ali šta se da rekonstruisati ?

Evropa je uvek mogla da rekonstruiše novi Rajh (srušen uz veliku pompu 1945g.) meki Rajh (osnovan na kraju Drugog svetskog rata); ili raskine sa svojim  neuspesima iz prošlosti, otpeva pesmu " Ja sam slobodan " – i poveže se sa Evroazijom. Ne bih se baš kladio na to..

POVRATITE ONE TAURIJSKE ZEMLJE

Specijalna vojna operacija će možda doživeti radikalne  promene– nešto od čega će  ionako besprekorni meštani američke mašinerije za mozganje  i njihovi evro vazali pošandrcati.

Predsednik Putin i ministar odbrane Šojgu sve vreme daju ozbiljne nagoveštaje da je jedini način da se umanji bol je da se  ustane na noge lagane – imajući u vidu sve veće dokaze o terorizmu unutar ruske teritorije; podlo ubistvo Darje Dugine; neprestano granatiranje civila u pograničnim oblastima; napadi na Krim; upotreba hemijskog oružja; i granatiranje elektrane Zaporožje što povećava rizik od nuklearne katastrofe.

Prošlog utorka, dan pre završetka  šest meseci Specijalne vojne operacije, stalni predstavnik Krima u Kremlju, Georgij Muradov je bio na ivici da to kaže doslovce.

On je naglasio neophodnost da se "reintegriše sva taurijska zemlja" – Krim, Severno Crno more i Azovsko more – u jedan entitet već "u narednih nekoliko meseci". On je taj proces definisao kao "objektivan i zahtevan od strane stanovništva tih regiona".

Muradov je dodao: " Uzevši u obzir  ne samo  napade na Krim, već i  kontinuirano granatiranje nuklearne elektrane Zaporizhya, brane rezervoara Kakhovka, miroljubivih objekata na teritoriji Rusije, DNR i LNR, postoje svi preduslovi da se akcije režima poklonika Stepana Bandere okvalifikuju kao terorističke".

Zaključak je name će e sam po sebi: "političko pitanje promene formata specijalne vojne operacije" stavlja se na dnevni red.Uprkos svemu, Vašington i Brisel su "već pripremili nove  provokacije saveza NATO-Bandera protiv Krima".

Dakle, kada ispitamo šta podrazumeva "restauracija taurske zemlje", vidimo ne samo obrise Novorosije već pre svega da neće biti nikakve bezbednosti za Krim – a time ni za Rusiju – u Crnom moru, ukoliko Odesa ponovo ne postane ruska. I to će, povrh svega, rešiti dilemu o Pridnjestrovlju.

Dodajte na to i Harkov – vrhunski industrijski centar Šireg Donbasa. I naravno Dnjepropetrovsk. Sve su to ciljevi specijalne vojne operacije SVO, čitava kombinacija  koja će kasnije biti zaštićena tampon zonama u oblastima Černihiv i Sumy.

Tek tada bi "zadaci" – kako ih Šojgu zove – Specijalna vojna operacija bi bila proglašena završenom. Potreban vremenski period bi mogao biti osam do deset meseci – nakon zatišja zbog  Opšte zime.

Takođe je dato da će CIA/MI6 kombinacija stalno rafinirati konture velikog gerilskog rata protiv Rusije na više frontova – zatrpanih terorističkim napadima i svakojakim provokacijama.

Kako se nastavlja Specijalna vojna operacija na mlazni pogon, podrazumeva se da će Carstvo haosa, laži i pljačke nastaviti da podržava i naoružava kijevski mašineriju a  da im se ne vidi kraj – a to će se posebno primenjivati dok se ne  povrati Odesa. Ono što je nejasno je ko će i koja banda ostati u Kijevu pozirajući  kao vladajuća stranka i radeći specijalna izdanja za Vogue dok će popunjavati masu imperijalnih  diktata.

Ipak , u većoj slici to je neizbežna ruska vojna pobeda u Donbasu i onda "sve taurske zemlje" koje će pogoditi kolektivni Zapad kao pogubni asteroid. Geopolitičko poniženje će biti nepodnošljivo; da ne spominjem geoekonomsko poniženje za vazalsku Evropu 

Kako  evroazijska integracija bude postajala još jači faktor, ruska diplomatija će učvrstiti novu normalu. Nikada ne zaboravite da Moskva nije imala problema da normalizuje odnose, na primer, sa Kinom, Iranom, Katarom, Saudijskom Arabijom, Pakistanom i Izraelom. Svi ti akteri su, na različite načine, direktno doprineli padu SSSR-a. Sada – sa jednim izuzetkom – svi su fokusirani na 'Praskozorje evroazijske epohe'.

izvorni članak

All the Way to Odessa — Strategic Culture (strategic-culture.org)

prevod i adaptacija

angloworld translations

anglo.world.translations@gmail.com

https://www.instagram.com/anglo.world.translations/

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA