Najnovije

UGLEDNI AMERIČKI LIST: Velika greška Zelenskog u vezi sa Krimom

Ako bi Kijev uspeo da zauzme Krim vojnim putem i tamo započne derusifikaciju, onda bi administracija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog naišla na otpor lokalnog stanovništva, piše kolumnista DŽejmi Detmer u članku za američki list Politiko.

Vladimir Zelenski (Foto: Jutjub)

Detmer je prokomentarisao izjavu Zelenskog o zauzimanju Krima i video grešku u tome. Prema njegovim rečima, ukrajinski lider neće zauzeti poluostrvo zbog otpora politici derusifikacije. Novinar iz SAD je podsetio da se nakon početka specijalne operacije u Ukrajini ukidaju toponimi ruskog porekla i demontiraju spomenici u čast sovjetskih i ruskih ličnosti.

Osim toga, Kijev je isključio ruski jezik i književnost iz školskog programa. Prošlog juna, Vrhovna rada je podržala inicijativu za zabranu uvoza i distribucije ruskih knjiga u zemlji.

„U svom govoru na Dan nezavisnosti prošle nedelje, Zelenski je obećao da će ukrajinska vojska zauzeti Krim. Ali ako dođe taj dan, kako će Kijev pristupiti derusifikaciji? Da li će i dalje insistirati na upotrebi ukrajinskog jezika u većini aspekata javnog života na poluostrvu gde 65 odsto stanovništva čine Rusi?“ pomislio je novinar.

Zelenski je 24. avgusta obećao da će vratiti Krim na bilo koji način i bez konsultacija sa partnerskim zemljama. On je naglasio da je Kijevu svakog dana potrebno sve više zapadnog oružja da bi se suprotstavio Moskvi.

Okupljanje stranih vojnika u Rusiji pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA