Najnovije

AZERBEJDŽANSKA VOJSKA SE POVLAČI: Šta se događa u Nagorno-Karabahu?

Autori popularnog Telegram kanala „MiG“ („Major i general“) analizirali su situaciju sa eskalacijom na liniji kontakta u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžanska vojska (Foto: jutjub)

Juče oko 18.00 časova situacija se stabilizovala. Komanda mirovnih snaga održala je sastanke sa jermenskom i azerbejdžanskom stranom, tokom kojih su donete sledeće odluke za deeskalaciju sukoba:

1. Azerbejdžanci se povlače sa planine Saribaba i planine Buzduk (oba poteza je pomenulo Ministarstvo odbrane Azerbejdžana na svom brifingu).

2. Nagorno-Karabah povlači svoj položaj sa planine Saribaba 1 kilometar u unutrašnjost.

3. Mirovnjaci su postavili svoju osmatračnicu na spornoj koti (Saribaba), a takođe su postavili dodatne snage da spreče prolazak azerbejdžanskih vozila ka koridoru Lačin.

Za sada kažu da je tamo mirno. Ipak, Nagorno-Karabah još nije otkazao svoju delimičnu mobilizaciju, ali je to verovatno zbog povlačenja jermenskih regruta iz regiona, kako su ranije izjavili jermenski zvaničnici (broj vojnika na položajima se smanjio i treba da ih neko zameni ).”

Kako smo već pisali, u ponedeljak je došlo do zaoštravanja situacije na liniji kontakta u Nagorno-Karabahu. Azerbejdžan je juče izdao saopštenje o sprovođenju operacije „Odmazda” i o zauzeću nekoliko kota od strane azerbejdžanskih oružanih snaga.

Rusko Ministarstvo odbrane je dalo danas saopštenje.

Napominje se da su u granatiranju iz Azerbejdžana poginula dva predstavnika oružanih formacija Nagorno-Karabaha, a 14 je ranjeno. U Nagorno-Karabahu danas nije bilo kršenja linije kontakta, incidente su rešavale ruske mirovne snage.

Zašto Zelenski spominje Balkan, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA