Najnovije

NAPREDNJAČKA POTEMKINOVA SELA: Stavljaju zeleno granje u suvo drveće zbog Vučića (VIDEO)

Na skupovima koje organizuje vlast koju predvodi SNS smo imali priliku da vidimo neočekivane scene i mislili smo da ništa više ne može da nas iznenadi. Novi ''hit'' naprednjaka u Novom Sadu samo dokazuje da njihovim ''izumima'' nema kraja.

Novi Sad (Foto: Jutjub)

Pred centralno obeležavanje godišnjice početka zločinačke akcije '’Oluja'’, u Novom Sadu su viđeni radnici u zelenim uniformama kako na suvo drveće stavljaju zelene grane kako bi sve izgledalo lepo pred dolaska predsednika Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića.

Novosadski portal 021 precizira da to nisu radili radnici Javnog komunalnog preduzeća '’Gradska čistoća'’, jer je to gradsko preduzeće pozvano da odgovori na dešavanja na Pozorišnom trgu, koji se nalazi pored centralnog trga Slobode u Novom Sadu. U JKP '’Gradsko Zelenilo'’ su odgovorili da nisu učestvovali u tome.

Čudna dešavanja u Novom Sadu uoči masovnih skupova na kojima nastupa predsednik Vučić nisu retki slučajevi. Podsećamo da je na jedan od predizbornih skupova SNS u Srpskoj Atini došao veliki broj članova te stranke iz različitih delova zemlje, a dovezao ih je veliki broj autobusa. Tada su u Novom Sadu postavljeni privremeni putokazi da simpatizeri stranke pronađu mesto mitinga. Novosađanima nije bilo potrebno objašnjavati gde se nalazi Trg Slobode, jer žive u tom gradu.

Teško da bi bilo koji posetilac skupa na kojem se odaje počast žrtvama zločinačke operacije '’Oluja'’ zasmetalo suvo granje na drveću u centru grada, s obzirom na vremenske prilike i vrućinu koja je zahvatila ceo kontinent, pa i Novi Sad.

Sve ovo podseća na čuvena Potemkinova sela.

Potemkinova sela su metafora koja označava nešto što ne postoji, odnosno postoji samo imaginarno.

Fraza je nazvana po ruskom vojskovođi i knezu Grigoriju Aleksandroviču Potemkinu, koji je u vreme Rusko-turskog rata 1787−1792. postao namesnik novoosvojenih krajeva koji su obuhvatali Krim i druge teritorije severno od Crnog mora. Tada je Potemkin po pustim stepama Južne Rusije naredio da se pored puta improvizuju kulise nepostojećih sela, sa seljacima, pastirima i stadima, samo da bi ruska carica Katarina II, prolazeći tuda 1787, videla kako Rusija, pod njegovim ministrovanjem, cveta i napreduje. Time je hteo da prikaže lažnu vrednost osvojenih krajeva.

Danas se ta metafora često koristi za pokušaje stvaranja lažnog utiska. Postavljanje zelenih grana na suvo drveće u Novom Sadu može biti jedan od najboljih primera za ovu metaforu.

Zašto je Europrajd Vučićeva želja, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA