Najnovije

PAVIĆ:Milu Đukanoviću istekao rok

„U Crnoj Gori više nije moguć povratak jedne vrste DPS-ovog totalitarizma koji je vladao do 30. avgusta 2020. godine“, ocenio je geopolitičar i politikolog Aleksandar Pavić u emisiji „Dobro jutro Srbijo“ na TV Hepi.

Aleksandar Pavić (Foto: Medija centar Beograd)

On je naveo da je predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću istekao rok trajanja, ali da je još uvek upotrebljiv pojedinim krugovima na Zapadu za podizanje tenzija u društvu i državi.

Pavić smatra da je jedina nepoznanica u Crnoj Gori trenutno da li će određene zapadne ambasade, prije svega britanska i nemačka, iskoristiti DPS i ostale promontenegrinske elemente za radikalizaciju situacije u zemlji.

Takav razvoj situacije je moguće očekivati ukoliko se evroatlantske snage osete toliko ugroženim da mogu trajno da izgube svoj uticaj u Crnoj Gori.

„Milo još uvek ima kapacitet da preti odlascima u šumu. Znamo na šta su spremni oni koji se oslanjaju na podršku zapadnih ambasada, na prvom mestu britanske, zatim nemačke, pa na trećem mestu američke koja je manje pravila smetnje nego ove dve u prethodnom periodu. Zapad je izgubio kapacitet da bude konstruktivan i kreativan, međutim imaju ogroman kapacitet za destrukciju i oni su jako dobri u podržavanju i podgrejavanju najekstremnijih elemanta koje svako društvo ima. Takvu podršku su imali Alija i Bakir Izetbegović, ali i ISIS. Tako je DPS bio neka vrsta lokalnog ISIS-a, i Zapad može neke njihove elemente da radikalizuje, tj. ostatke te njihove duboke države u slučaju da se pređu neke crvene linije gdje će se direktno te evroatlantske snage osećati ugroženim da mogu trajnu da izgube uticaj u Crnoj Gori. To je jedina opasnost u Crnoj Gori“, kazao je Pavić.

Pavić smatra da je DPS je od Crne Gore napravio satelita i time poništio celu svrhu njenog istorijskog postojanja.

„Svrha postojanja Crne Gore je bila sloboda. Ona je bila slobodna srpska teritorija u turskom moru. Kada od Crne Gore napraviš satelit ti pljuješ po sopstvenoj istoriji, praviš vazala od slobodnjaka. Većinska Crna Gora nije za to i to potvrđuju skorašnje ankete gde preko 62 odsto ispitanika ne podržava uvođenje sankcija Rusiji“, rekao je Pavić.

On je konstatovao da se od pokredenog referenduma 2006. godine sve radilo da se Crna Gora pretvori u antisrbiju.

„Nosilac tog projekta je bio Milo Đukanović. Milo je pogrešio samo zato što on ne shvata dublje stvari. On se odrodio od sopstvenih korena i on je zaboravio šta znači snaga duhovnosti. On je sam sebi ovo napravio, jer je bukvalno htio da eliminiše SPC iz života i istorije Crne Gore, da je relativizuje, razvodni i ponizi. Zato je došlo do litija i zato je došlo do 30. avgusta 2020. Stiglo ga je prokletstvo, Stara antička poslovica kaže da kada Bogovi odluče nekog da unište, prvo mu oduzmu pamet. To se dogodilo Đukanoviću i od tada je u silaznoj putanji. On više ne vlada medijima kao pre i nije gospodar života i smrti u Crnoj Gori kao pre. Anglo-amerikanci nemaju milosti kada nekome počinje da ističe rok trajanja. Samo što u Milovom slučaju oni to rade dozirano. Znaju oni mnogo više o Milu, ali ga malo po malo discplinuju zato što njima treba za nešto drugo. Ista sudbina će zadesiti i Volodimira Zelenskog u Ukrajini“, kazao je Pavić.

On je zaključio da je Dritan Abazović napravio civilizacijski iskorak potpisivanjem Temeljnom ugovora i tako pokazao karakter za razliku od svog prethodnika.

„Zdravko Krivokapić navodno verni sin SPC-a bio je fluidan i nije smogao snage i hrabrosti da potpiše Temeljni ugovor. Sa druge strane, Abazović je pokazao karakter i snagu ličnosti. Dritan je nastupio civilizacijski, a ne mehanički“, jasan je Pavić.

O raspoređivanju NATO snaga u BiH pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA