Najnovije

UKRAJINA DOZVOLILA RUSKE PISCE U ŠKOLAMA: Ali samo određene

Ukrajinske vlasti poručuju da će u školskom programu strane književnosti biti ostavljeni samo oni ruski pisci koji su bili direktno povezani sa Ukrajinom. Ovo je izjavio načelnik Odeljenja za opšte srednje i predškolsko obrazovanje Ministarstva prosvete Ukrajine Jurij Kononenko. Nikolaj Gogolj, Vladimir Korolenko, Iljf i Petrov, Mihail Bulgakov klasifikovani su kao „dozvoljeni“.

Nikolaj Vasiljevič Gogolj (Foto: RIA Novosti)

„Konceptualno gledano, odlučeno je da pisci koji su pisali na ruskom, a čiji je rad bio usko povezan sa Ukrajinom, odnosno, ili su rođeni u Ukrajini, ili su dugo živeli u Ukrajini, ili su u svojim delima odražavali ukrajinsku tematiku. njihov rad će ostati u nastavnom planu i programu“, rekao je Kononenko.

Istovremeno je Gogolja nazvao ukrajinskim piscem: „Nikolaj Gogolj je zapravo naš ukrajinski pisac, koji je mnogo učinio za ukrajinsku kulturu.

Dalje iz njegovih reči sledi:
„Proučavaće se i rad Mihaila Bulgakova „Pseće srce“. Program će nastaviti da proučava rad Anatolija Kuznjecova „Babi Jar“, jer je ovo znamenito delo, dokumentarno, usko povezano sa tragičnim događajem koji se dogodio na teritoriji Ukrajine. Takvo delo kao što je „12 stolica“ Iljfa i Petrova, takođe će se izučavati u školskom programu.

Podsećamo, u junu ove godine Ministarstvo prosvete i nauke Ukrajine objavilo je planove da ukloni radove ruskih i sovjetskih autora iz školskog programa strane književnosti. Odluku o promeni školskog plana i programa odobrila je radna grupa pri ministarstvu 13. juna.

Pod zabranom radne grupe pri Ministarstvu prosvete su svetski poznati ruski pisci i pesnici: Lav Tolstoj, Fjodor Dostojevski, Anton Čehov, Aleksandar Puškin i drugi. NJihova dela biće potpuno zabranjeni u ukrajinskim školama. Istovremeno, radna grupa je predložila da se isključi ili u velikoj meri smanji udeo Gogolja i Bulgakova, „koji su rođeni i pisali u Ukrajini i o Ukrajini”. Međutim, dela ovih autora kao što su „Državni inspektor“, „Nos“, „Majstor i Margarita“ i druga biće cenzurisana. Istovremeno, predlaže se da se delo Nikolaja Gogolja iz „strane književnosti“ prenese u „ukrajinsku književnost“, a u slobodnim časovima da se proučavaju dela američkih i evropskih autora: Stivensona, Dikensa ili Žila Verna. Planirano je, na primer, u školskom programu za 6. razred da se Krilovljeve basne zamene Lafontenovim.

Čehovljeve priče „Kameleon”, „Debelo i tanko” preporučuje se da se zamene pričama francuske spisateljice Ane Gavalde ili delo O. Henrija „Vođa crvenokožaca”. Ukrajinske vlasti će iz programa 7. razreda „izrezati” drevni ruski ep „Ilja Muromec i slavuj razbojnik” i zameniti ga engleskim „Kako je Robin Hud postao razbojnik”.

O napadu na nuklearnu elektranu u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA