Najnovije

KLJUČ U BICI ZA VAŽAN STRATEŠKI GRAD! Ukrajinci po svaku cenu hoće da zaustave rusku silu (VIDEO)

Lokalni zvaničnici su 8. avgusta najavili početak izgradnje plutajućeg mosta preko reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti nakon serije napada ukrajinskih snaga koji su oštetili most Antonovski.

Most gori. (Foto: Jutjub)

Nakon zatvaranja Antonovskog mosta, ruska vojska prevozi automobile preko Dnjepra. Dnevno se preveze oko 1.000 vozila.

- Pontonski prelaz će se sastojati od barži, čak i ako se u nekim probije rupa, neće se moći potopiti. To će biti jedini ponton preko kojeg će ljudi prolaziti - rekao je načelnik vojno-civilne administracije regiona.

Antonovski most je jedini drumski most preko Dnjepra u Hersonskoj oblasti između centra regiona i grada Aljoša. Ukupna dužina mosta je oko 1,4 km, širina 25 m.

Usred tekućih izveštaja o ofanzivi ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini, most Antonovski je stalno granatiran od strane HIMARS MRLS-a američke proizvodnje.

Šef lokalne administracije je 20. jula rekao da je most "praktično uništen" nakon što ga je pogodilo 11 projektila i da bi mogao da se sruši ako se napadi nastave. Poslednji napad dogodio se ujutru 8. avgusta. Most je pogođen projektilima HIMARS. Ukrajinska vojska do sada nije uspela da uništi nosive konstrukcijske komponente, već je samo oštetila put.

S druge strane, ukrajinske trupe minirale su i nameravaju da dignu u vazduh i most u Zaporoškoj oblasti kako bi okrivile Oružane snage Rusije, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

- Prema postojećim pouzdanim informacijama, pripadnici ukrajinskih oružanih formacija u Vasinovki u Zaporoškoj oblasti minirali su drumski most preko reke Žerebeć, koji planiraju da dignu u vazduh i, prema već razrađenom scenariju sa izveštavanjem u ukrajinskim i zapadnim medijima, optuže ruske jedinice za navodno neselektivne udare na važne objekte saobraćajne infrastrukture - rekao je general.

On je ponovo napomenuo da u izvršavanju zadataka specijalne vojne operacije trupe Ruske Federacije, DNR i LNR ne vrše napade na civilnu infrastrukturu, prema civilnom stanovništvu se ponašaju isključivo humano i pružaju civilima sveobuhvatnu pomoć i podršku.

Mizincev je dodao da su ukrajinske neonacističke formacije rasporedile uporište u zgradi škole u DNR i opremile artiljerijske položaje u dvorištima stambenih zgrada u Artjomovsku.

Pod izgovorom osiguravanja bezbednosti ukrajinske snage su zabranile stanovnicima da napuštaju svoje domove, a svi njihovi pokušaji da se samostalno evakuišu u bezbedne krajeve strogo se suzbijaju, dodao je general.

Prema njegovim rečima, u Mirnogradu u Donjeckoj Narodnoj Republici su u zgradi škole broj 1 jedinice ukrajinskih trupa razmestile uporište i skladište municije, postavile blokade puteva po obodu obrazovne ustanove, minirale prilaze ustanovi, ali stanovništvo o tome namerno nije upozoreno.

Mizincev je dodao da su neonacisti takođe rasporedili artiljeriju i protivvazdušne sisteme u privatnim kućama u Krasnotorku u DNR i odatle gađaju položaje ruskih snaga, provocirajući ih na uzvratnu vatru. On je istakao da oni pri tome drže stanovništvo u svojim domovima, koristeći ih na taj način kao živi štit.

Osim toga, u Nikolajevu u zgradama Crnomorskog nacionalnog univerziteta i škole broj 16 raspoređene su jedinice teritorijalne odbrane i opremljena skladišta municije. U neposrednoj blizini obrazovnih ustanova neonacisti su postavili oklopna vozila, a evakuacija stanara iz obližnjih kuća namerno nije izvršena, dodao je on.

Mizincev je naveo da su ruski demineri neutralisali u Donbasu skoro 240 hiljada eksplozivnih naprava. Ukupno je provereno 7.392,6 hektara teritorije, 717 zgrada, četiri mosta i 130,7 kilometara puteva.

Takođe, u republike Donbasa i u Ukrajinu je od 2. marta dostavljeno 52.324,7 tone humanitarne pomoći tokom 1.418 akcija.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA