Najnovije

NAJVEĆA MISTERIJA ZA SASTAV NOVE VLADE: Tri scenarija za Nebojšu Stefanovića

Pregovori o formiranju nove Vlade počeli su juče, kako je potvrdila i premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić, za početak u okviru SNS-a, što će trajati dva dana, posle čega će uslediti i konsultacije sa ostalim partijama.

Foto: MUP

Mediji bliski vlasti pišu da bi Srbija moga da dobije novu Vladu već krajem avgusta, ali treba ostaviti i mogućnost da se ovaj proces prolongira, ukazuju nezvanično izvori Danasa upoznati u dešavanja u SNS.

Nijedno od kadrovskih rešenja još uvek nije izvesno i niko od akutelnih „takmaca“ za ministarske i premijersku fotelju ne može da bude potpuno siguran u svoju buduću poziciju, ističu sagovornici Danasa.

Među njima, možda i najviše spekulacija do sada izazvao je ministar odbrane Nebojša Stefanović čija politička pozicija se ozbiljno „uzdrmala“ u proteklih godinu i po dana.

Najveća misterija za sastav nove Vlade i sada jeste da li će u njoj sedeti i Nebojša Stefanović, dosadašnji ministar odbrane, pre toga ministar unutrašnjih poslova, ranije jedan od najbližih saradnika šefa države i SNS Aleksandra Vučića, sada gotovo „proteran“ iz stranke posle unutrašnjih sukoba različitih struja u SNS, i čitave tabloidne hajke u kojoj je Stefanović gotovo već osuđen za prisluškivanje predsednika države.

Prema tvrdnjama izvora Danasa bliskih naprednjacima, predsednik Aleksandar Vučić još uvek nije odlučio kako će presuditi Stefanovićevoj političkoj karijeri, a za to postoje tri opcije.

„Vučić sada ima tri opcije za Stefanovića. Prva opcija jeste da on ostane ministar, u tom slučaju biće vrlo zanimljivo gledati da li će mu Vučić dati neko od ministarstava sa jačim uticajem, kao što je do sada vodio vojsku i policiju i imao njihove obaveštajne službe na raspolaganju, a onda je došlo do toga da to samom Vučiću može da dođe glave“, ističu naši izvori. Izvesnije je da, ako se šef SNS odluči da zadrži Stefanovića, on može da dobije formalno neko ministarstvo, ali sa manjim uticajem.

„Druga opcija za Stefanovića jeste da on ne bude deo Vlade ali da bude „namiren“ sa nekom pozicijom u diplomatiji. Mogao bi da dobije ambasadorsko mesto u nekoj od brojnih država koje je i o sada posećivao i sa kojima je izgradio vojnu saradnju. Možda ćak i negde na Bliskom istoku“, ukazuju naši izvori.

Treća opcija je, prema oceni sagovornika Danasa, najmanje realna, iako su tabloidni natpisi gotovo pripremili javnost za ovakav scenario – jeste „da ga Vučić procesuira“.

„Ukoliko ga ne zadrži u vlasti, Vučić bi morao Stefanovića da procesuira kako bi se u sudskom postpuku utvrdilo šta to sve on zna i šta je radio. Iako je javnost pripremana za ovakvu mogućnost već mesecima sa tabloidnim natipisima, a proces protiv Dijane Hrkalović vodio je u tom pravcu da se Stefanović optuži, ovo je najrizičnija opcija za Vučića jer je neizvesno šta sve u tom procesu može da se otkrije i „ispliva“, navode naši izvori.

Podsetimo, Nebojša Stefanović našao se u političkoj nemilosti – prvo u okviru svoje stranke, zatim i vlasti, a onda i tabloidne javnosti, zbog preplitanja nekoliko afera kroz koje se provlači i njegovo ime. Od Krušika, Jovanjice, do hapšenja Belivukovog klana, ali i hapšenja Dijane Hrkalović, funkcije i moć Nebjoše Stefanovića su se smanjivale, da bi na kraju ministar vojni u tabloidnoj javnosti praktično već bio označen kao neko ko je upleten i u aferu prisluškivanja predsednika države Aleksandra Vučića, odnosno insiprator i nalogoodavac.

U sudskom postupku koji se vodi protiv Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke MUP i nekadašnje saradnice Stefanovića, iznete su optužbe i na njegov račun ali do dokazivanja bilo kakve odgovornosti Nebojše Stefanovića još uvek nije došlo.

U međuvremenu, Stefanović demantuje sve optužbe koje se iznose na njegov račun, obavlja funkciju ministra odbrane i koordinatora svih službi bezbednosti.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA