Najnovije

TEROR UKRAJINSKE SLUŽBE U NIKOLAJEVU: Otpočela hapšenja ruskih pristalica, upadaju u stanove, plene imovinu

Posle promene na vrhu Ukrajinske službe bezbednosti, počela je čistka u njenim redovima ali i novi talas hapšenja Rusa i rusofila koje Kijev sumnjiči za kontakte sa građanima Rusije.

Ukrajinska vojska. (Foto: ria.ru)

Predsednik Vladimir Zelenski je smenio svog druga iz detinjstva i studentskih dana Ivana Bakanova sa dužnosti rukovodioca Ukrajinske službe bezbednosti zbog toga što nije sprečio da jedan broj oficira radi u korist Rusije. A sada je sumnjičavost novih rukovodilaca u stare, napravila raskol u toj službi.

Novi šef Ukrajinske službe bezbednosti Vasilij Maljuk uhapsio je bivšeg zamenika rukovodioca Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Vjačeslava Oniska koji je postao sumnjiv zato što je više vojno obrazovanje stekao u akademiji "Frunze" u Moskvi. A 5. avgusta je posle hapšenja ubijen sveštenik pravoslavne crkve Sergej Tarasov koji je bio poznat po proruskim stavovima.

Učestale su posete stanovima sumnjivih građana kojima posle pretresa prete zatvorima i optužbama za izdaju domovine. Oduzimaju im se mobilni telefoni i analizira se koliko su puta i sa kime razgovarali u Rusiji. Virus špijunomanije širi se u skladu sa pogoršanjem situacije na frontu.

Gradske vlasti lučkog grada Nikolajeva minulog vikenda su uvele policijski čas kako bi mogli da u tri dana prave kontrole po stanovima. Gubernator Nikolajevske oblasti Vitalij Kim je obećao svakom po sto dolara ko prijavi čoveka koji simpatizira Ruse i ima kontakt sa njima.

Predsednica Nikolajevskog oblasnog saveta Ana Zamazajeva je rekla da je cilj policijskog časa bio da se pronađu kolaboracionisti i separatisti. Zamazajeva tvrdi da će proveriti sve stanove i sve stanovnike Nikolajeva, grada koji je do rata imao oko 500.000 stanovnika.

- Osobe koje budu sumnjiva da sarađuju sa Rusima biće uhapšene. Za njih je bolje da budu u zatvoru, jer građani Nikolajeva mogu da ih linčuju - kazala je Zamazajeva.

Ali bez obzira na ovajve izjave, policija je posle svih pretresa stanova u Nikolajevu uhapsila samo pet ljudi koji su odranije bili na poternicama. Tako je postalo jasno da su antirusku atmosferu pravile vlasti i Ukrajinska služba bezbednosti koja je optužila Ruse da oni odaju položaje neprijatelju koji visokopreciznim rakatema pogađa ukrajinske vojne položaje.

Strah od hapšenja građana koji su po nacionalnosti Rusi izazvao je beg na teritorije koje su pod kontrolom ruske vojske. I u Odesi se oseća panika među oficirima Ukrajinske službe bezbednosti. NJih muči pitanje odakle ruska vojska saznaje gde se nalaze PVO sistemi i artiljerijska oružja. Nedavno su ukrajinske jedinice postavile PVO sisteme na krovu Muzičkog teatra u Odesi i to su Rusi vrlo brzo saznali.

Ruski politikolozi smatraju da je Ukrajinska služba bezbednosti pod potpunom kontrolom britanske MI-6, kao i američkih službi koje Kijevu daju ne samo informacije nego i operativne zadatke. Zelenskog je posebno razljutilo to što su arhive Ukrajinske službe bezbednosti u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti dospele u ruke Rusa. Osim toga, jedan broj bivših ukrajinskih oficira bezbednosti nastavio je da radi za Ruse.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA