Najnovije

KURTI PROGOVORIO NA SRPSKOM: Snimio poruku Srbima na severu KiM (VIDEO)

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti poručio je danas da je počela zamena registarskih tablica Republike Srbije kosovskim "RKS" i da će taj proces trajati do 31. oktobra.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Kurti se obratio Srbima sa Kosova na Fejsbuku i to na srpskom jeziku i tom prilikom istakao da će u naredna dva meseca moći da preregistruju vozila u 34 centra za registraciju širom Kosova.

- Poštovani građani, od danas pa do 31. oktobra, tokom 61 dana unutar sva 34 centra za registraciju vozila, ponovo otvaramo mogućnost prelaska registarsih tablica na one naše zajedničke republike. Prelazak i registracija vozila na tablice RKS služi javnom redu, zakonu i sigurnosti. Tablice koje izdaje Srbija, PR, KM, PZ, GU, UR, PE, DA i ĐA, jesu zaostavština Miloševićevog režima. Ovakvo nasleđe ne treba da bude teret na vašim leđima. Na ovaj način ona vas ciljano drži izolovanima i u prošlosti. Prelazak na tablice RKS eliminiše ovakav teret i obezbeđuje nesmetanu i bespredrasudnu slobodu kretanja na celoj teritoriji Republike Kosova sa severa na jug i sa zapada na istok - rekao je Kurti.

On je dodao da želi da građani opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, koji trenutno koriste tablice KM, ne budu samo građani tih opština.

- Mi želimo da budu građani Republike Kosova koji putuju slobodno i redovno. Unutar regiona Prištine da koriste usluge centralnih institucija, posete glavni grad Kosova i prate verske rituale manastira Gračanica. Unutar prizrenskog regiona da posete istorijske kulturne i verske spomenike. Unutar pećkog regiona da posete Rugovačku klisuru i Manastir Dečani. Unutar regiona Gnjilana da posete prijatelje u Partešu, Novom Brdu, Ranilugu i Šilovu - poručio je Kurti.

Po njegovim rečima na Kosovu trenutno ima 401.945 vozila sa tablicama RKS.

- Desetine hiljada od ukupnog navedenog broja su u vlasništvu pripadnika manjinskih zajednica. Onih, koji treba da pređu na tablice RKS, je procentualno otprilike dva odsto. Dragi građani, na osnovu tvrdnje Srbije na razgovorima u Briselu, tablicama je istekao mandat korišćenja septembra prošle godine. Mi sa druge strane otvaramo rok tokom kojeg se predviđa registracija uz finansijske olakšice. Vlasnici vozila koji budu prešli na zvanične tablice tokom ovog dvomesečnog perioda, biće oslobođeni takse i ostalih obaveza koje mogu da dostignu vrednost od 5.000 evra - naglasio je Kurti.

Zamolio je građane da za više detalja oko procedure registracije prate obaveštenja MUP, koja će biti objavljena na srpskom jeziku.

- Bićemo pored vas da bi pojasnili svaku nejasnoću. Kampanja informisanja će se nastaviti. Obećavamo vam da upravne procedure neće biti prepreka onima koji su spremni da izvrše promenu tablica. Hvala vam - dodao je Kurti.

O situaciji na Jarinju pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA