Najnovije

PUTN IMA KECA U RUKAVU: Američki lideri priznali da je prerano za slavlje

Američki lideri od predsednika DŽoa Bajdena pa nadole paze da se ne raduju prerano povodom trenutnog uspeha ukrajinske kontraofanzive.

Vladimir Putin. (Foto: kremlin.ru)

Umesto toga, vojni zvaničnici gledaju na borbe koje tek predstoje i iznose planove za obezbeđivanje više oružja Ukrajini i proširenje obuke, dok oprezno iščekuju odgovor Rusije na iznenadne, zapanjujuće gubitke na bojnom polju.

Iako je tokom vikenda bilo široko rasprostranjeno proslavljanje uspeha Ukrajine, američki zvaničnici znaju da ruski predsednik Vladimir Putin još uvek ima trupe i resurse koje treba iskoristiti, a njegove snage i dalje kontrolišu velike delove istoka i juga.

„Slažem se da ne bi trebalo slavlja jer Rusija još uvek ima karte na koje može da igra“, rekao je Filip Bridlav, penzionisani general američkog vazduhoplovstva koji je bio glavni komandant NATO-a od 2013. do 2016. „Ukrajina sada očigledno pravi trajne promene u njen istok i sever i verujem da će, ako Zapad pravilno opremi Ukrajinu, moći da zadrže svoje dobitke, prenosi portal US News.

Zakonodavci su posebno ukazali na precizno oružje i raketne sisteme koje su SAD i zapadne nacije pružile Ukrajini kao ključ za dramatičnu promenu zamaha, uključujući precizno navođeni visokomobilni raketni sistem visoke pokretljivosti, ili HIMARS, i brzi protiv -Radiciona raketa, ili HARM, koja je dizajnirana da cilja i uništi radarske sisteme protivvazdušne odbrane.

„Oni su tamo, oni su na bojištu, i oni prave razliku“, kaže senator Kris Kuns, demokrata iz Delavera i član Senatskog odbora za spoljne poslove. U rukama visoko motivisanih ukrajinskih boraca koji na najbolji način koriste oružje u rasponu od dostupnih bespilotnih letelica i napuštenog ruskog oružja do naprednog oružja sa Zapada, HIMARS omogućava Ukrajincima da „dramatično preokrenu tok“, rekao je Kuns.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA