Najnovije

STRANCI POČINJU DA IGRAJU ZA SRBIJU U KOŠARCI? Koturovićeva brutalna poruka: To mogu samo prodane duše da dopuste!

Stranci nisu potrebni srpskoj košarci! Tako misli svetski i evropski prvak sa reprezentacijom iz Indijanapolisa 2002. i Atine 1995. godine Dejan Koturović.

Foto: Jutjub

Posle debakla nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu i ispadanja od Italije u osmini finala, u javnosti je počelo da se priča da bi u budućnosti u reprezentaciji trebalo angažovati stranca, makar po ugledu na žensku reprezentaciju i domaće klubove.

Treba li stranac srpskoj košarkaškoj reprezentaciji, pitali smo Dejana Koturovića (50).

- Apsolutno ne! Nama nisu potrebne ni strane lige u kojima igramo, poput ABA koju su nam uvalili, a kamoli stranci u reprezentaciji. Mi smo dokazana košarkaška nacija. Još iz mog perioda, kao i ranije. Stranci, kažete... Šta će nam - zapitao se Dejan Koturović u razgovoru za Kurir i nastavio:

- Ja sam postao košarkaški laik. Ali, hajde da stvari postavimo ovako. Svaki strani igrač će trošiti mesto nekog našeg mladog talenta i nade. Sprečavaće njegov razvoj. Možda će neko da me optuži za nacionalizam, ali to nema veze. Daleko bilo, nemam ništa protiv stranaca u našoj zemlji, da se razumemo.

Svoje mišljenje Dejan Koturović obrazlaže na sledeći način.

- Ponavljam, nisu nam stranci potrebni ni u klubovima, a kamoli u reprezentaciji. Našim mladim košarkašima treba minutaža za dokazivanje i iskustvo, kako bi postali vodeći igrači u ekipi, a sve to im je narušeno dolaskom stranaca.

Na našu konstataciju da se priseti svog vremena kada se razvijao kao igrač u subotičkom Spartaku, uz Dejana Miškovića, Koturović kaže:

- Mi smo u moje vreme imali specifičan tok takmičenja u Evropi, jer smo bili pod sankcijama, kao Rusija danas. Bili bismo još bolji, da su nam dozvolili da se takmičimo. Siguran sam da bismo imali više iskustva i sticali veći kvalitet. Moja generacija mogla je da se nosi sa strancima, iako smo bili mladi. Imamo kvalitet u košarci, ne vidim šta bi nam donelo da imamo stranca u reprezentaciji - istakao je Koturović, a onda poentirao:

- Osim pomodarstva. I možda sve ovo sa ovolikim brojem stranaca u našim klubovima nije pomodarstvo, već neko pranje para, ili neka naredba od strane evropskih i svetskih organizacija koju mi moramo da ispoštujemo. Ako nisi prodana duša ne može niko da ti naredi da bilo šta radiš. Ali...

Dejan Koturović nije želeo previše da komentariše učinak Srbije na Evropskom prvenstvu, niti da se bavi analizama debakla.

- Ne bih da komentarišem igre mladih momaka na EP. Nisam ni gledao utakmice, slabo gledam sport uopšte. Mogu samo reći svoje generalno mišljenje o tim utakmicama, a ne direktno. Mogao bih i ja sad da budem kao mnogi, da poželim da budem selektor, da biram selektora, da biram ko će da igra... Ali to je smešno - rekao je Dejan Koturović i nastavio:

- Video sam da mnogi sada komentarišu kako Kari ne valja, a imamo dokazane igrače i dokazanog trenera. Sve je to sport. Lopta je okrugla. Ja sam za to da se narod ne loži i ne navija. Niti za reprezentaciju, niti za klubove. Zašto? Pa, zato što su sve sportske organizacije pale pod uticaj sponzora poput kladionica i političkih institucija.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA