Najnovije

VUČIĆ URUČIO ORBANU ORDEN: ”Ovo je Vaša druga kuća”

Predsednik mađarske Vlade Viktor Orban stigao je u Beograd, gde se sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Foto: kormany.hu

Vučić je Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Vučić je istakao kako mu je čast što je u prilici da odlikuje Orbana.

"Ovo je najviši orden koji predsednik Srbije dodeljuje", rekao je.

"Sa velikim ponosom konstatujem da ovaj orden dodeljujem velikom prijatelju Srbije. Zahvaljujem predseniku Mađarske na doprinosu u razvoju bilateralne saradnje dve zemlje", rekao je Vučić.

"Budite uvereni da naši građani istinski cene takve prijatelje i komšije", rekao je Vučić.

"Hvala vam zbog toga što ste, i u ova teška vremena kada svi gledaju samo sebe, smogli snage da obezbedimo bolju i topliju budućnost za naše građane", rekao je Vučić.

"Znamo da biste i bez njega radili na dobrobiti interesa naše zemlje, nadamo se da će ovaj orden uvek biti i podsetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje. Nismo imali većeg prijatelja od Sibljinanin Janka", kazao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na kritike na račun vlasti u Srbiji.

"I danas sutra su opet ovde da nam drže neka predavnja i pridike i pretpostavljam da će to da nastave da rade i to oni koji osvajaju sedam odsto glasova u svojoj zemlji, dolaze da govore meni sa šezdeset procenata glasova", rekao je Vučić.

"Kako je lako štititi teritorijalni integritet Ukrajine, a kako je lako zaboraviti da psotoji povelja UN i Rezolucija 1244 kada je Srbija u pitanju", dodao je.

Vučić je istakao da Srbija ima svoje nacionalne interese i da naša zemlja od njih neće da odstupi, jer "neko sa pet ili sedam odsto glasova misli da treba".

Predsednik Srbije čestitao je još jednom Orbanu na odlikovanju i kazao da je Srbija predstavlja "njegovu drugu kuću".

Orban: Čast mi je

Orban je rekao da mu je čast što je imao priliku da preuzme ovaj orden i dodao da se retko daje odlikovanje ljudima koji su još u službi, a onda se našalio da to ne shvata kao da će dobiti otkaz, već kao podršku.

" Mađari vole da daju titule svojim vodećim rukovodiocima" naveo je Orban i rekao da u njegovoj zemlji postoji titula "Najveći Mađar".

Orban se zahvalio Vučiću i na odlikovanju i na tome što je prijatelj njegovoj zemlji.

"Prijateljstvo je okrnjeno samo kada je reč o vaterpolu, tu moramo da se borimo jedni protiv drugih. Istorija nas i te kako podseća na zajedničku misiju, a to je da zajednički treba da odbranimo južna vrata Evrope. To je sa jedne strane i misija i odgovornost i Srbije i Mađarske. Istorija, geografija, viševekovno prijateljstvo nas vezuju, zahvalan sam i Vama i srpskom narodu što smatrate da sam ja dostojan da dobijem odlikovanje Republike Srbije", izjavio je Orban.

On je istakao da Srbija i Mađarska imaju zajedničku misiju, a to je da "brane južna vrata Evrope".

Orban je prokomentarisao i odluku Evropskog parlamenta da osudi Mađarsku zbog navodnog potpkopavanja evropskih vrednosti i okarakterisao taj potez kao vic i levičarski pamflet. Istakao je da to smatra kao šalu i nešto što je u domenu vica.

"Mi se tome više ne smejemo, jer je dosadio taj vic. To Evropski parlament čini već dva, tri puta usvajajući odluke kojima se osuđuje Mađarska. Nekada smo mislili da ima značaja, ali vidimo da je vic", rekao je on.

Orban je istakao da je evropska levica zaposela Evropski parlament, i da postoji levičarska većina, a da mađarski saveznik Evropska narodna partija (EPP) sve više klizi u levo. Desnica je, dodaje, uspela da zadrži u rukama samo manjinsku poziciju.

"Odnosi pri glasanju pokazuju to. Stranke desnice glasale su u korist Mađarske, a levica protiv. To je partijski napad, i nije prvi. Nivo usvojenog dokumenta možemo nazvati pamfletom", rekao je Orban. Ukazao je da Srbi znaju šta znači negativno mišljenje o jednoj zemlji, i da se to događa Mađarskoj.

"Prosto su izgubili reči pa sada izmišljaju nove pojmove. Još malo pa će negativni atributi koji se koriste za Mađarsku nestati, pa će izmisliti nove", naglasio je on.

Orban je ukazao da se u Mađarskoj održavaju izbori na kojima građani daju glasove, i na osnovu tih glasova se formira vlada.

"Kada se formira vlada desne orijentacije onda se to ne dopada levici, pa organizuje napade. Tom odlukom su zabavljali sami sebe, i nas to ne zanima", poručio je šef mađarske vlade.

Vučić: "Dobro došao prijatelju"

Vučić je dočekao Orbana u zgradi Predsedništva Srbije, a na Instagram proflu "Buducnostsrbijeav" objavljena je fotografija dva državnika.

"Dobro došao, dragi prijatelju @orbanviktor! Radujem se našem susretu i razgovoru, koji je zasnovan na međusobnom razumevanju i poverenju, ali i na prijateljstvu koje smo izgradili tokom višegodišnje saradnje", navodi se u opisu fotografije.

Bilateralni sastanci

U zgradi Predsedništva Srbije, održani su i bilateralni sastanci ministara Srbije i Mađarske. Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović sastala se sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, dok ministar finansija Siniša Mali razgovara sa ministrom za ekonomski razvoj Mađarske Martonom Nađem.

Upravo je ministar Mali dočekao Orbana na Aerodromu Nikola Tesla.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA