Najnovije

KRVAVE DIVERZIJE KIJEVA U LUGANSKU: Ukrajinci aktivirali svoje teroriste na teritorijama pod ruskom upravom

Linija razdvajanja na istočnom frontu Ukrajine u petak se nije pomerala iako su obe strane artiljerjom napadale neprijateljske položaje. Kijev je aktivirao svoje teroristi koji su postavljali eksplozive daleko od fronta ne samo da se osvete onima koji nisu lojalni ukrajinskim vlastima, već i da zaplaše tamošnje stanovništvo.

Foto: Jutjub

U petak pre podne poginuo je Sergej Gorenko, generalni tužilac Luganske narodne republike i njegova zamenica. U kabinetu Gorenka u centru Luganska je bila podmetnuta eksplozivna naprava. Kako su teroristi ušli u prostorije tužilaštva treba tek da se utvrdi.

U Zaporoškoj oblasti poginuo je Oleg Bojko, zamenik predsednika grada Berđanska i njegova supruga LJudmila. Teroristi su ubili bračni par jer je LJudmila rukovodila pripremom referenduma za pripajanje Rusiji.

Ukrajinska artiljerija je pogodila zgradu administracije Hersonske oblasti. Palo je više granata i u centar Hersona. Poginula je jedna osoba, a 13 je ranjeno. U Hersonskoj oblasti su opovrgli da su Ukrajinske jedinice napravile prodor sa severa.

- Jedan od prioritetnih pravaca napada ukrajinske vojske je mesto Krasni Liman odakle bi mogli da organizuju napade na Lugansku narodnu republiku - kazao je Denis Pušilin, predsednik Donjecke narodne republike. On nije isključio mogućnost napada ukrajinske vojske i na grad Ugljedar koji je inače dobro branjen.

Ukrajinska vojska gađa američkim višecevnim bacačima "hajmers" zgrade znajući da će tamo da stradaju i civili. NJima koordinate daju Amerikanci i Britanci u onlajn-režimu. Radi se o satelitskim snimcima, a Amerikanci osim toga u Crnom moru iznad neutralnih voda, imaju sve ovo vreme špijunske avione.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je juče da je ukrajinski kontranapad na ruske trupe bio veoma efikasan, ali je i upozorio da su potrebni "dugoročni napori", pošto "ovo nije početak kraja rata". A Vašington je poručio da Ukrajini šalje novu vojnu pomoć, ovoga puta u vrednosti od 600 miliona dolara koja uključuje naoružanje, miniciju i vojnu opremu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su raketama pogođeni u Nikolajevskoj oblasti štab i baza ukrajinskih snaga za pripremu specijalne "Operacije Jug". I u drugim oblastima Ukrajine gde su bile okupljene ukrajinske snage bila je aktivna ruska avijacija. Iz Ministarstva odbrane tvrde da su u minula 24 sata likvidirali više od 400 ukrajinskih vojnika.

Sjedinjene Američke Države stavile su čečenskog lidera Ramzana Kadirova na listu sankcija, saopštilo je američko ministarstvo finansija. Osim Kadirova, SAD su stavile na crnu listu i njegovu suprugu Medni Kadirovu, decu Ajšat, Kadižat i Tabarik. Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov sa podsmehom je dočekao ovu informaciju i ironično pitao zašto nisu na spisak sankcija stavljena i njegova maloletna deca.

Vest da će u privatnim ruskim vojnim kompanijama ratovati u Ukrajini i dobrovoljci-zatvorenici izazvala je u Moskvi različite komentare. Vlasnik kompanije "Konkord" Jevgenij Prigožin kazao je da svi oni koji su protiv toga da zatvorenici ratuju u privatnim vojnim kompanijama u Ukrajini, na front pošalju svoju decu.

ISKLJUČENJE

Ruska Federacija od juče više nije članica Evropske konvencije o ljudskim pravima, u skladu sa Rezolucijom Saveta Evrope, saopšteno je iz Evropskog suda za ljudska prava.Rezolucija o prestanku članstva Rusije u Savetu Evrope usvojena je u Savetu ministara 16. marta. Inače, pred Evropskim sudom se trenutno nalazi 17.450 predstavki protiv Ruske Federacije.

MASOVNA GROBNICA U IZJUMU

Ukrajinska policija tvrdi da je više od 440 tela pronađeno u masovnoj grobnici u gradu Izjumu, na severoistoku zemlje, koji je Ukrajina vratila pod svoju kontrolu, kao i da su neke žrtve ubijene u granatiranju i vazdušnim udarima. Britanska agencija Rojters navodi da nisu mogli da provere ove tvrdnje iz drugih izvora. O grobnici u Izjumu prvi je rekao ukrajinski predsednik Zelenski, koji je posetio ukrajinske trupe u ovom gradu. Ruske snage su prošle nedelje napustile Izjum. Lokalni šef policije Igor Klimenko je saopštio da su "većina ljudi koji su zakopani u masovnoj grobnici civili".

Ukrajinska vojska je udarila u centar Hersona. Prijavljeno je da su nacisti koristili američke rakete HIMARS. Uznemirujuće snimke sa lica mesta možete pogledati OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA