Najnovije

POČELO JE: Prve evropske zemlje zabranile ulazak Rusima

Tri baltičke države koje se graniče sa Rusijom zatvorile su danas svoje granice za većinu državljana Ruske Federacije kao odgovor na široku javnu podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Ruski pasoš (Foto: RIA Novosti)

Odluku su ranije ovog meseca doneli premijeri Litvanije, Letonije, Estonije i Poljske. Ruska eksklava Kaljiningrad, na obali Baltičkog mora, graniči se sa Litvanijom i Poljskom.

Baltičke zemlje su saopštile da će ovim potezom zaštititi bezbednost tri članice EU, prenio je AP.

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije saopštilo je da je od ponoći 11 državljana Rusije zaustavljeno pri pokušaju prelaska granice. Većina je želela da uđe kopnom iz Kaljiningrada ili susedne Bjelorusije. Nema izveštaja o incidentima.

Poljska je ranije usvojila niz restrikcija za putnike iz Rusije, ali danas nema indikacija da su uvedene dodatne mere, iako je u sporazumu između četiri države precizirano da mere danas stupaju na snagu.

Prema novim odredbama, Rusi koji žele da putuju u baltičke zemlje kao turisti ili zbog posla, sporta ili kulture - neće moći da uđu, čak i ako imaju validne vize za Šengensku zonu, u kojoj nema provera.

Postoje izuzeci za putovanja iz humanitarnih razloga, ruske disidente, diplomate u aktivnoj službi, zaposlene u transportu, članove porodica građana iz EU i Ruse koji imaju dozvole za boravak ili dugoročne nacionalne vize zemalja iz Šengenske zone.

O stanju na frontu u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA