Najnovije

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O OVOM DUELU: Košarkaši Srbije večeras (21.00) sa Holandijom igraju prvi meč na EP

Srpska košarkaška reprezentacija Evropsko prvenstvo otvara večeras utakmicom protiv Holandije (21.00). „Orlovi“ su apsolutni favoriti u ovom meču i trebalo bi da bez većih problema upišu pobedu na startu.

Foto: Jutjub

Selektor Svetislav Pešić ima kompaktnu reprezentaciju sastavljenu od nekoliko top NBA i evroligaških košarkaša. Prva zvezda time svakako je Nikola Jokić, dvostruki MVP NBA lige, a svakako uz njega teret će najviše povući Vasilije Micić, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Nemanja Nedović, Dejan Davidovac...

Upravo je Dejan Davidovac istakao da je reprezentacija Srbije stigla na Evropsko prvenstvo s velikim ambicijama i da su spremni za sve izazove koji ih očekuju.

- Imali smo dosta utakmica da se spremimo. Od prijateljskih do kvalifikacionih za Svetsko prvenstvo protiv Grčke i Turske. Polako ulazimo u ritam, idemo korak po korak. Spremni smo na sve ovo što nas očekuje - istakao je Dejan Davidovac.

Odluku o tome zašto je spisak sa 12 igrača koji će igrati na EP toliko kasnio nije želeo da komentariše:

- Dugo je trajalo, to je odluka selektora. Sigurno se dosta razmišljao. Treba njega pitati o detaljima.

Nemanja Bjelica bio je spisku selektora Pešića, međutim, košarkaš koji je u sezoni za nama osvojio NBA prsten sa Golden Stejt Voriorsima nije uspeo da izleči povredu i neće igrati na Evropskom prvenstvu.

- Bjelica se povredio na početku priprema, nije uspeo da se oporavi, žao mi je što nije s nama - istakao je Dejan Davidovac, košarkaš moskovskog CSKA.

EP će biti igrano od 1. do 18. septembra u četiri zemlje domaćina - Češkoj, Nemačkoj, Gruziji i Italiji.

FIBA

Srbi prvi favoriti

FIBA je neposredno pred početak EP objavila poslednji renking favorita za osvajanje zlata. Košarkaši Srbije na njemu su rangirani kao reprezentacija s najvećim šansama da postane prvak Evrope. Na drugom mestu je Slovenija, a na trećem Grčka. Slovenija brani zlato osvojeno 2017. godine u Istanbulu u finalu upravo protiv Srbije.

O protivniku

Bez napadačkog kvaliteta

Košarkaška reprezentacija Holandije je selekcija skromnih mogućnosti, ali izuzetnog timskog duha. Lider tima je Vorti de Jong, kog prate Šarlon Klof i Janik Frank. Mlada zvezda tima je Keje van der Vurst de Vris (20), koji je sa 16 godina debitovao za nacionalni tim. Pored njih treba izdvojiti i dvojicu gorostasa: DŽesija Edvardsa (22), koji je visok 211 cm, ima brze ruke i igra na univerzitetu Sirakjuz. Pored njega, tu je i 221 cm visoki Met Harms, član Frankfurta. Nemaju napadački kvalitet, ali umeju da igraju odbranu. Uglavnom, cela ekipa ide na skok i žele da poentiraju iz tranzicije. Selektor je Italijan Mauricio Buskalja, koji taj posao radi od 2019. godine.

Cene ulaznica

Karte od 20 do 60 evra

Srbija će svoje utakmice u Pragu igrati u O2 areni. Cene ulaznica za mečeve naše reprezentacije kreću se od 20 do 60 evra. Najjeftinija mesta koštaju upravo 20 evra, dok su bolje pozicije po ceni od 30 i 45 evra. Karte koje garantuju mesta pored terena mogu se kupiti za 60 evra.

Zdravstveni problemi

Milutinov ostao u Beogradu

Srpski košarkaši stigli su u Prag bez Nikole Milutinova. Visoki centar ostao je u Beogradu i propustiće prve dve utakmice na EP protiv Holandije i Češke zbog viroze. Lekar nacionalnog tima Dragan Radovanović je to predložio selektoru Svetislavu Pešiću, koji je prihvatio njegovu sugestiju. Dolazak Milutinova u Prag očekuje su u nedelju.

Premijera

Španci razbili Bugare

Košarkaši Španije na startu EP deklasirali su Bugarsku rezultatom 114:87. Najefikasniji u sastavu Španije bili su Lorenco Braun sa 17, Vili Ernangomez sa 16, Rudi Fernandez sa 14 i Huan Ernangomez sa 13 poena. Kod Bugarske, Aleksandar Vezenkov dao je 26 poena, a pratili su ga Pavlin Ivanov sa 16 i Kavdar Kostov sa 13 koševa.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA