Najnovije

(UZNEMIRUJUĆI FOTO/VIDEO) RUSI IMAJU DOKAZ: Šta se dogodilo kod Izjuma?

Fotografije i video snimci do kojih je došla agencija RIA Novosti pobijaju tvrdnje Kijeva o navodnim masovnim pogubljenjima ukrajinskih vojnika u blizini grada Izjuma u ​​Harkovskoj oblasti, a materijali su objavljeni na Telegram kanalu agencije.

Rat u Ukrajini (Foto: RIA Novosti)

Datum snimka je maj ove godine, na njima se vidi desetine ukrajinskih vojnika koji su poginuli u borbama sa Oružanim snagama Rusije od metaka i minsko-eksplozivnih sredstava. Neka tela pokazuju znake raspadanja, očigledno usled dugog stajanja na otvorenom.

Prema drečima dopisnika RIA Novosti, koji je boravio na ovim mestima u martu i aprilu, u selima Bražkovka i Suligovka kod Izjuma vođene su žestoke borbe, a naselja su stalno prelazila iz ruke u ruku. Kao rezultat toga, ruske trupe su uspele da uspostave potpunu kontrolu nad selima i okolnim šumama.

"Tela ukrajinskih vojnika sakupljena su na napuštenim položajima i odvedena u mrtvačnicu u gradu Izjum. Neki vojnici su identifikovani. Sve informacije su prenete na ukrajinsku stranu", rekao je za RIA Novosti lokalni stanovnik, jedan od učesnika tih događaja. .

Međutim, prema njegovim rečima, „ukrajinska komanda je, nažalost, odbila da preuzme tela svojih vojnika“, pa su oni morali da budu sahranjeni na groblju u blizini Izjuma.

Sve do septembra niko se nije setio mrtvih, sve dok ukrajinske snage nisu povratile kontrolu nad Izjumom i okolnim teritorijama, nisu počele da ekshumiraju tela. Kijev je optužio ruske snage za zločine protiv čovečnosti.

„U stvari, radi se o humanom odnosu prema posmrtnim ostacima mrtvih“, rekao je izvor agencije, koji je iz bezbednosnih razloga zamolio da ne bude imenovan.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima o pokušajima Kijeva da u Izjumu pokrene isti scenario kao u Buči. On je izjave ukrajinskih vlasti nazvao „lažima“ i uverio da će Rusija, „naravno, braniti istinu u celoj ovoj priči“.

Početkom meseca načeknik oslobođenih teritorija Harkovske oblasti Vitalij Gančev saopštio je da su vlasti počele evakuaciju stanovništva iz Kupjanska, Izjuma, Ševčenkova i Balakleje. Ministarstvo odbrane Rusije je 12. septembra izvestilo da su se trupe iz Balakleje i Izjuma pregrupisale u pravcu Donjecka da bi ostvarile navedene ciljeve specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa.

U aprilu su ukrajinske vlasti i mediji objavili video snimak navodno snimljen u gradu Buča, u Kijevskoj oblasti, gde tela mrtvih leže na putu. Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo je sve fotografije i video snimke koje je kijevski režim objavio „još jednom provokacijom“. Kako napominju u ministarstvu, za vreme dok je Buča bila pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, nijedan lokalni stanovnik nije stradao od nasilnih radnji.

Kada Donbas ulazi u sastav Rusije, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA