Najnovije

RAZMENA 10 ''AZOVACA'' ZA JEDNOG MEDVEDČUKA: Zašto je on Rusima toliko bitan?

Predsednik Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin je gostujući na TV kanalu Rusija 24 otkrio razlog za razmenu ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka za deset zarobljenih pripadnika ekstremističkog puka ''Azov''.

Viktor Medvedčuk (Foto: SBU)

Prema njegovim rečima, Medvedčuk je uključen u razmenu jer je omogućio oslobađanje vojnika 2014-2015.

„Viktora Medvedčuka poznajemo kroz pregovarački proces, ali je i pre početka pregovora u Minsku učestvovao u razmeni zarobljenika, tako da je to za nas bio svojevrsni dug, s obzirom na to koliko smo momaka uspeli da oslobosimo uz njegovo učešće. A 2014-2015, svi se dobro sećamo da uslovi nisu bili bolji, već negde još gori“, objasnio je Pušilin.

Podsećamo da su posle hapšenja Viktora Medvedčuka ruski i ukrajinski mediji pisali o njegovim odnosima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, i naveli su da su njih dvojica kumovi.

Medvedčuka je u aprilu zarobila ukrajinska obaveštajna služba SBU. Navedeno je da je on prekršio kućni pritvor i pokušao da prebegne na rusku stranu.

Pre izbijanja sukoba u februaru ove godine, Medvedčuk je bio lider najjače opoziocione frakcije «Platoforma za život».

Ministarstvo odbrane Rusije je 22. septembra izvestilo da je, kao rezultat pregovora o razmeni, sa teritorije Ukrajine vraćeno 55 zarobljenih vojnih lica iz Rusije, kao i Donjecke i Luganske Narodne Republike. Kasnije je šef DNR rekao da su među 215 ljudi prebačenih u Kijev u okviru razmene zarobljenika bili borci ukrajinskih nacionalističkih bataljona, među kojima su i komandanti puka '’Azov'’.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA