Najnovije

KRAJ AMERIČKE HEGEMONIJE SVE BLIŽE Vašingtonu ističe vreme

Promena američke strategije u spoljnoj politici ne znači dobrovoljnu predaju Vašingtona svojih pozicija u međunarodnoj areni, izjavio je američki politikolog Malek Dudakov.

Američka vojska. (Foto: Flickr)

SAD ne poriču slabljenje svog uticaja na geopolitičke procese, rekao je ekspert u intervjuu za Ukraina.ru. Istovremeno, američke vlasti predstavljaju novu strategiju globalne dominacije, koja predviđa odbijanje specijalnih operacija sa promenom režima u suverenim zemljama. Sada govore o jačanju demokratije.

„Očigledno je da moraju da promene svoju strategiju zbog činjenice da više nisu jedini svetski hegemon. Ali to ne znači da će Amerikanci lako odustati od svih svojih pozicija i reći da – mi smo sada multipolarni svet, svi ćemo zajedno raditi na rešavanju gorućih problema. To se, naravno, neće dogoditi“, naglasio je Dudakov.

Nema sumnje da će SAD učiniti sve napore da zadrže poziciju u kojoj se nalaze. A ovakvo stanje stvari uvek dovodi do ozbiljnih nevolja. Specijalista ne isključuje mogućnost velikog vojnog sukoba, na primer, između Rusije i NATO-a ili Kine i Sjedinjenih Država oko Tajvana.

Ipak, vreme Vašingtona ističe. Američki odlazak sa svetske scene je već neizbežan. Međutim, ovaj proces može trajati godinama ili čak decenijama. Ali na kraju će svet ipak postati multipolaran, sumirao je Dudakov.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA