Najnovije

Odmazda nad inspektorom zbog prikupljanja dokaza o zloupotrebama firmi u vlasništvu Slobodana Tešića

Kriminalistički inspektor Milan Vukomanović iz Kragujevca postao je žrtva odmazde, jer je po nalogu tužilaštva prikupljao dokaze o zloupotrebama firmi u vlasništvu Slobodana Tešića, trgovca oružjem koji je blizak Srpskoj naprednoj stranci. Odmazda nad policijskim inspektorom je počela kada je odbio da odustane od istrage na zahtev šefova.

Foto: Jutjub

Od kriminalističkog inspektora do referenta na šalteru pisarnice. Strmoglav je bio put inspektora Milana Vukomanovića. Oduzeti su mu pištolj, značka i lisice. Karijerno degradiran, kao posledica odmazde unutar službe. Razlog? Istraživao je firme najvećeg balkanskog trgovca oružjem.

„Utisak je, a sad već i činjenica, da je inspektor Vukomanović preozbiljno shvatio svoj posao kada je 15. aprila poslao zamolnicu svojim kolegama u Beogradu da uđu u prostorije firmi Slobodana Tešića i uzmu dokumentaciju koja mu je potrebna za sačinjavanje izveštaja. Dakle, inspektor Vukomanović se nije bavio nekim sindikalnim radom ni političkim radom, on je radio svoj posao kriminalističkog inspektora. Tužilac od njega očekuje povratni izveštaj i informaciju šta se dešava sa izvozom oružja, ko izvozi ko kupuje, po kojim cenama, da li je ‘Zastava Kragujevac’ oštećena“, kaže advokat Ivan Ninić.

Slobodan Tešić nije običan trgovac oružjem. On se trenutno nalazi na crnoj listi američke administracije zbog koruptivnog poslovanja.

„LJudi u policiji koji su jako dobro upućeni i koji su bliski dešavanjima unutar Uprave kriminalističke policije kažu da je Slobodan Tešić nedodirljiva kula i da se Slobodan Tešić ne istražuje bez posebnog odobrenja“, kaže Aleksandar Đorđević, novinar BIRN-a, medija koji je objavio istraživanje o odmazdi nad inspektorom Vukomanovićem.

Istraživao je inspektor Vukomanović po nalogu više instance – tužilaštva. Kada mu je od nadređenih rečeno da istragu stopira i tužilaštvu preda polovičan izveštaj, odbio je i postao žrtva odmazde.

„Ja mislim da je za to potreban veliki integritet i velika hrabrost, jer nije lako pojedincu u sistemu kao što je MUP da se odupre naređenjima koji idu sa samog vrha“, kaže Aleksandar Đorđević.

Viši sud u septembru dodelio mu je status uzbunjivača, naložio da se vrati na radno mesto kriminalističkog inspektora, ali i da nastavi da radi na slučaju „Zastava-Tešić“. Nije pomoglo. Odmazda se nastavila. Nakon samo dva dana inspektoru Vukomanoviću ponovo je oduzet predmet, dobija novo rešenje kojim se upućuje u Policijsku upravu Kragujevac na radno mesto kriminalističkog inspektora, ali za privredu.

„Na oba dokumenta kojima se vrši odmazda inspektora stoji potpis Bogdana Pušića, načelnika Uprave kriminalističke policije. On je to usko grlo. On je neko ko štiti Tešića i njegov biznis i servisira privatne interese. Ispod njega svi niži rukovodioci sprovode te uske interese UKP-a, a verovatno i neke privatne interese koji treba da zaštite poslovanje Slobodana Tešića“, kaže Ivan Ninić.

Ključno je pitanje zašto vrh policije sprečava svog inspektora da radi svoj posao i da štiti javni i državni interes?

„Pre tri godine smo imali uzbunjivača iz vojne industrije Aleksandra Obradovića, koji je ukazao na korupciju u vrhu države i u vrhu Srpske napredne stranke. Tri godine nemamo nijedan ishod tužilački ili sudski po tom pitanju. I nakon tri godine imamo uzbunjivača u samoj Upravi kriminalističke policije i dobijamo odgovor zašto nemamo ishode o slučajevima koji su koruptivni i koji su u vrhu vlasti i vrhu SNS-a“, podseća Đorđević.

Advokat uzbunjivača najavljuje novu tužbu protiv MUP-a. Ovog puta Višem sudu i uz nju tražiće da se izricanjem nove mere spreči potencijalna zloupotreba zakona, kako inspektor Vukomanović ne bi ponovo bio preraspoređen na neke druge poslove.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA