Najnovije

Ispovest Vuka Draškovića – „Ožiljci života“

Nabavite svoj primerak u izdanju Lagune.

Foto: Laguna

Iz pera velikog pisca stiže potresno svedočenje ne samo o njegovom burnom životu, nego i o mnogim drugim ključnim ličnostima koje su stvarale savremenu istoriju Srbije sa upečatljivim naglaskom na zbivanja devedesetih godina prošlog veka.

„Bio sam obavezan da čitaoce suočim sa ožiljcima svog života. Da svedočim, pre svega, o prelomnim i tragičnim zbivanjima u poslednjoj deceniji minulog veka, čiji sam bio sudionik i jedan od glavnih aktera. Da svedočim o srpskoj eliti koja je pripremala lomaču i za Srbiju i za Jugoslaviju i o svojoj tadašnjoj ulozi. I da svedočim o petooktobarskom pomračenju 2000. godine, kada je većina poverovala da je Srbiji svanulo“, istakao je Drašković povodom svoje autobiografije.

 

Od svog detinjstva, studentskih dana u Beogradu, preko novinarskih angažmana u zemlji i svetu, uz osvrte na književno stvaralaštvo, svedoci smo lične i nacionalne drame koja se odvijala, tokom tri protekle decenije, na nesreću i štetu srpskog naroda. Antologijske stranice autobiografije Vuka Draškovića sažimaju burne decenije od devedesetih naovamo.

 

„Bio sam u klubu srpske elite, sa akademicima, piscima, vladikama, žurnalistima, koji su sedlali ata za novog Karađorđa, novog cara Dušana, a zvao se Slobodan Milošević. Bio sam uvažen i hvaljen od svih njih dok sam timario konja za vožda Velike Srbije, i odbačen i prezren istoga trena kada sam ’preverio’ i krenuo da obaram suludog jahača. Tada sam se otisnuo u krvavu političku arenu, osnovao SPO i sudario se sa Zlom, a Zlo sa mnom.“

 

Ovi memoari se čitaju kao dirljivo i gorko svedočenje protiv zaborava, a zaborav je ubistvo Istine.

 

„Pisao sam ’Ožiljke života’ pod bolovima zbog meni najbližih u porodici i u stranci, koji su poubijani od Udbinih eskadrona smrti, po naređenju šefa države. Danas, posle svega, gospodar sam romana koje sam napisao i programskih tekstova o Srbiji na Zapadu i zahteva da se otvore tajni dosijei Udbe o njenim zločinima. Možda orem po moru braneći ideale pobunjene Srbije iz devedesetih prošlog veka, Srbije koju sam predvodio. Branim snove zbog kojih su mnogi ubijeni, žigosani, odbačeni, zaboravljeni i prezreni.“

 

Autobiografiju Vuka Draškovića „Ožiljci života“ možete pronaći od ponedeljka, 5. septembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, na sajtu laguna.rs kao i na koscima širom Srbije.
 

Izvor: Pravda

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA