Najnovije

Licitiranje u toku – ko će biti mandatar nove vlade Crne Gore

Parlamentarna nova-stara većina u Crnoj Gori posle izglasavanja nepovjerenja vladi Dritana Abazovića ima rok da do 19. septembra usaglasi ko će biti novi mandatar, a u opticaju je više imena.

Foto: skupstina.me

Iz Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije poručili su kako bi na mjestu premijera trebalo da ostane Dritan Abazović. Sa druge strane, iz Demokratskog fronta saopštili su da bi novi premijer trebalo da bude Andrija Mandić.

Potencijalni kandidati za mandatara

Portal INF4S objavio je rezultate ankete napravljene među čitaocima i tu je za mandatara najviše glasova dobio predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, nakon njega najviše glasova je dobio Vladimir Joković, pa Andrija Mandić, Miodrag Lekić i tek onda Dritan Abazović i Aleksa Bečić.

Lider SNP-a Vladimir Joković kazao je Pobjedi da je Abazović zaslužio da ostane na mjestu premijera zbog rezultata koje je postigao vodeći 43. vladu.

„Uvažavajući sva imena koja su se pominjala ili koja će neko predložiti, a vjerujem da imamo veliki broj onih koji bi tu funkciju mogli da obavljaju na visokom nivou, Dritan Abazović bi trebalo da nastavi da obavlja tu funkciju zbog svega što je ova vlada postigla u borbi protiv kriminala, korupcije, šverca, ali i zbog potpisivanja temeljnog ugovora sa SPC”, istakao je Joković.

Kazao je i da je „pitanje razgovora“ hoće li ostali politički subjekti prihvatiti taj prijedlog, jer se, kako je rekao, i pregovori vode „da se dođe do rješenja“.

Naglasio je da će mjesto predsjednice Skupštine, koje trenutno pokriva Danijela Đurović iz SNP-a, biti dio raspodjele onda kada se i sve drugo dogovori.

„Mjesto predsjednika Skupštine je dio paketa o kojem će se razgovarati. Konstatovali smo na sastanku da se ništa nijesmo dogovorili dok se sve ne dogovorimo, a kada to učinimo i mjesto gospođe Đurović će biti dio raspodjele”, pojasnio je.

Može li Abazović ostati

Da bi Abazović trebalo da ostane na poziciji premijera mišljenja je i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

„Bez obzira na tok i ishod političkih pregovora, Dritan Abazović treba da ostane na mjestu predsjednika Vlade Crne Gore. Najprije, da završi procese koje je započeo, od ključne važnosti za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, kazala je Novaković Đurovićeva.

URA će, dodala je, učestvovati u razgovorima sa drugim političkim subjektima sa željom da oni dovedu do dogovora oko imenovanja u pravosuđu.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović reagovao je na stav Ane Novaković Đurović da bi Abazović trebalo da ostane na mjestu premijera i upitao se čemu onda pregovori i pozvao Novaković Đurović da kaže predstavnicima URA što da kažu na sastancima ili da i sama dođe.

Demokrate bi Bečića na čelu vlade

Iz Demokratske Crne Gore nijesu se izjašnjavali o kandidatu za mandatara, ali za njih su neprihvatljivi i Mandić, i Abazović. Demokrate na čelu vlade, prema nezvaničnim saznanjima, vide svog lidera Aleksu Bečića, ali su spremni da razmotre i nekog četvrtog kandidata. Abazović poručuje da nije opterećen pozicijom koju bi mogao da ima u novoj Vladi, jer „nema vremena da razmišlja o političkim kalkulacijama tog tipa“.

„Kolege u parlamentu neka se posvete dogovoru oko nove većine, ali isto tako moj je apel da se posvete dogovoru i oko Ustavnog suda, Sudskog savjeta i stvaranja uslova da izađemo na izbore. Svakako u jednom trenutku, bilo to za šest mjeseci, godinu ili ranije ili kasnije moramo da odemo na izbore“, rekao je Abazović.

Poručuje da Danijela Đurović ne treba da podnese ostavku na mjesto predsjednice Skupštine.

Poslanik DF-a Dejan Đurović poručio je da bi bilo sasvim prihvatljivo da Andrija Mandić bude mandatar iz razloga što je koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“ na parlamentarnim izborima dobila 66 odsto od „ukupnog broja pobjedničkih glasova“.

„Mislim da je i svojim djelovanjem ovih 30 godina u politici zaslužio da vodi Crnu Goru u narednom periodu koji će biti izazovan i težak. Ne vidim ništa sporno da bi koaliciji „Mir je naša nacija“ i koaliciji „Crno na bijelo“ bilo upitno da odlučuju o tome koga će DF predložiti kao kanditata”, istakao je Đurović za RTV Nikšić.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović je ocijenila da Abazović pokušava da obmane domaću javnost, međunarodne partnere i saveznike Crne Gore i poručila mu da „preboli fotelje“.

Predsjednik DEMOSA Miodrag Lekić također je pominjan kao eventualni mandatar, jer ima političkog i diplomatskog iskustva, i mogao bi biti prihvatljiv za sve koherentne članice parlamentarne većine, ali je sam Lekić kazao da nije dobio takvu ponudu i da u redovima većine ima ambicioznijih i boljih koji bi mogli da budu mandatari prije njega.

Osim dva sastanka nove parlamentarne većine, na prvom 2. septembra potpisan je dogovor da će formirati vladu, a na drugom je usvojena metodologija rada do konačnog dogovora, nema mnogo informacija šta se događa oko pregovora. I jedan od lidera DF Andrija Mandić je saopštio da će pokušati da se dogovore bez prisustva javnosti.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA