Najnovije

ARAPSKA DRŽAVA BI SNAŽNIJE ODNOSE SA RUSIJOM: Žele novi poredak u kome će vladati paritet i jednakost među zemljama

Moskva i Alžir potpisali su niz sporazuma iz različitih oblasti tokom Istočnog ekonomskog foruma koji se održava u Vladivostoku, saopštio je Salah Edin Tiar, predsednik i osnivač nevladine organizacije Alžirski omladinski ambasadori.

Vladimir Putin. (Foto: ria.ru)

On je na marginama foruma za RT rekao da Alžir nastoji da razvije trgovinu i poslovne veze sa Rusijom, uključujući i dalekoistočni deo države. Prema njegovim rečima, severnoafrička nacija takođe želi da sa Rusijom razvija startapove, IT sektor i tehnološke projekte. Ali to važi i za druge zemlje, kaže on.

- Došao sam u Vladivostok da proširim našu saradnju ne samo sa Rusijom, nego i sa drugim zemljama koje učestvuju na forumu - rekao je Tiar pohvalivši Istočni ekonomski forum kao platformu koja pruža velike mogućnosti za saradnju među državama.

Alžir spada među prva tri glavna ruska trgovinska partnera u Africi. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je tokom posete Alžiru u maju da je trgovinska razmena između dve zemlje prošle godine dostigla tri milijarde dolara. Prema podacima ruskog ministarstva poljoprivrede, privredna saradnja udvostručila se 2021.

U julu je alžirski predsednik Abdelmadžid Tebune saopštio da je njegova zemlja zainteresovana da pristupi BRIKS-u, organizaciji koja za sada okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

Na ovogodišnjem samitu BRIKS-a, održanom u junu, format je proširen za trinaest zemalja, uključujući i Alžir. Predsednik Tebune bio je prvi govornik pozivajući na uspostavljanje "novog ekonomskog poretka u kome će vladati paritet i jednakost među zemljama".

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA