Najnovije

AMERIKANCI SKLANJAJU MILA: Srpski narod će i dalje biti marginalizovan

Prethodnih dana sve je učestalija priča o formiranju tzv. političkog centra koji su, makar prema planu američke ambasade, projektovani da budu nova parlamentarna većina koja bi vladala Crnom Gorom, a hoće li u tom uspeti, samo izbori mogu da dokažu.

Milo Đukanović (Foto: Šredsedništvo Crne Gore)

Naime, upravo ova koalicija je bila razlog miniranja Vlade Miodraga Lekića, makar prema rečima političara iz redova Demokratskog fronta, ali i prema rečima lidera URE Dritana Abazovića. Naime predsednik Demokratske narodne partija i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je gostujući u Slobodnoj zoni sa Draženom Živkovićem da su Dritan Abazović, Milojko Spajić i još neka gospoda bili kod američke ambasadorke između 21. i 22. decembra i da je taj sastanak razlog zašto GP URA i SNP nisu stavili potpise na dokument kojim bi tražili zakazivanje sednice Skupštine.

„Abazović je kazao da čeka da prođe katolički Božić. Tu je napravljen dogovor da nema Vlade a SNP je tu uleteo da razbije priču, umjesto da su pustili Abazovića da kaže da neće dogovor“, kazao je on.

Dolazimo do situacije da se kreira centristički blok ali vagaju, tvrdi on, ko će im biti kandidat za predsedničke izbore.

„Tačno će im kandidat biti američka ambasadorka. Spajić i Abazović su bili u američkoj ambasadi. Kad sve proverim, informisaću javnost. Sad mi ne treba da imamo ni Vladu ni predsednika države nego samo da pustimo američku ambasadorku da vodi državu“, kazao je Knežević u Slobodnoj zoni.

Svakako, prema ranijim najavama, američka administracija ne želi da Milo Đukanović ostaje na političkoj sceni Crne Gore ali žele kontinuitet njegove politike. S tim u vezi, „izvođači radova“ za ovakav projekat jesu upravo lider Demokrata Aleksa Bečić, lider URE Dritan Abazović i lider Evrope sad Milojko Spajić. Samim tim, tzv. centrističke snage bi, prema ovim najavama, preuzele vlast u Crnoj Gori zajedno sa partijama nacionalnih manjina a pripadnici srpskog naroda bi ponovo bili isključeni iz državne vlasti zbog antagonizma koji američka administracija ima prema njima.

Abazović potvrdio da to priželjkuje, Spajić se šali na Tviteru, Bečić ćuti

Gotovo je sirugno da bi projekat centrističkih partija obuhvatao novoosnovani Pokret Evropa sad, Demokratsku Crnu Goru i građanski pokret URA, međutim, jasno je da će isti morati da intenziviraju pregovore ukoliko žele da formiraju predizbornu koaliciju jer su izbori svakim danom sve bliži i bliži. Naravno, kako je portal Borba i ranije pisao, morali bi da pređu preko mnogo nesuglasica koje su ranije postojale. Ipak, cilj je jasan. Zajedno sa partijama nacionalnih manjina formirati Vladu a DPS i DF poslati u opoziciju.

Ovo je kroz prenešeno značenje i potvrdio premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović koji je kazao da ga ne bi čudilo da u jednom momentu DPS i DF budu zajedno a da će to onda označiti stranke centrističkog bloka i da ćemo imati mnogo lakšu političku situaciju.

Predsednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić prethodnih dana se primarno bavio tvitovanjem gde povezuje Demokratsku partiju socijalista i Demokratski front, međutim, u jednom tvitu mu se potkrala njegova subjektivna želja

„Cilj DPSDF je da zajedno imaju 51%, da bismo morali da biramo “manje zlo“. Sva ta dinosaurija treba u penziju da se na boćanju prisećaju 1993. i hiperinflacije- kad se zajedno uživalo u jedinstvenom DPS-u, dok su građani patili u bedi i nestašicama. Nikad više 1993″, napisao je Spajić na Tviteru gde je faktički objasnio šta je njegova lična želja i sa kim želi formirati Vladu.

Jedini koji se po ovom pitanju nije oglasio je predsednik Demokrata Aleksa Bečić. Niko, doduše, iz Demokrata se nije oglasio povodom ovog pitanja, što bi makar i malo dovelo do sumnje osim šef poslaničkog kluba te stranke Boris Bogdanović.

On je naime imao jedan vrlo interesantna potez gde je kazao da Demokrate ne žele da skrate mandat aktuelnom parlamentu bez dogovora 41 poslanika. Osim toga, niko se iz Demokrata nije oglašavao ovom prilikom.

Medojević optužuje URU i Evropu sad da su se dogovorili zbog šverca cigareta

Predsednik PZP-a Nebojša Medojević tvrdi, da je u Spajićevoj vili u Kotoru dogovoreno miniranje 44. Vlade i nova koalicija URE i Pokreta Evropa sad!

„Više domaćih i međunarodnih izvora mi je potvrdilo informaciju da se u Spajićevoj vili u Kotoru (Muo) dogovaralo miniranje forkiranja 44. Vlade i nova koalicija URE i Evrope sad. Duvanska mafija koja na platnom spisku drži Abazovića i Spajića , naredila je da se 44. Vlada ne formira, jer su njihove procene da bi ulazak DF u Vladu i koordinacija reformi u sektoru bezbednosti ugrozila njihove interese, zaustavila šverc i osnažila GST Novovića u intenziviranju borbe protiv mafije“, navodi on.

Medojević ističe, da je formiranje kako kaže, duvanske koalicije očajnički pokušaj da se spriječi da DF na sledećim izborima bude najjča politička grupacija.

„Ovo je samo bilo uvodno formiranje duvanske koalicije između URE i Evrope sad, i još jedan očajnički pokušaj da spriječe DF da na sledećim izborima bude ubedljivo najjača politička grupacija , što bi značilo da bi DF bio ključni segment nove Vlade i da bi se temeljne reforme , konačno sprovele. Ovu duvansku koaliciju podržavaju i neke strane službe i strukture koje žele da nastave kolonijalnu dominaciju i da vide samo svoje sluge i poslušnike u Vladi“, navodi Medojević.

Predsednik PZP-a poručuje danije iskljućeno da u ovu „duvansku koaliciju“ budu uključen još neke partije i pojedinci.

„Nije isključeno da duvanska mafija uz pomoć nekih stranih službi u ovu duvansku koaliciju vrbuje i još neke partije i pojedince , u paničnom strahu od sve snažnijeg DF i sve izvesnijih radikalnih reformi i formiranja prve suverene , samostalne i patriotske Vlade na koju strani faktor i duvanska mafija neće imati uticaj“, zaključio je Medojević.

Izvor: Borba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA