Najnovije

OGROMNE PROMENE U VOJSCI RUSIJE: Stiže 1,5 miliona ljudi i oružje

Pres služba Ministarstva odbrane Rusije saopštila je posle sednice kojom je predsedavao ministar Sergej Šojgu, da će te promene biti izvršene u periodu od 2023. do 2026. godine.

Foto: ria.ru

U saopštenju se navodi da sve promene sastava Oružanih snaga, povećanje njene brojnosti i promene u vojno-administrativnoj podeli Rusije, koje će se odvijati u periodu 2023-2036. godine, zahtevaju od svih zamenika ministra odbrane, glavnih komandanata vidova Oružanih snaga, komandanta trupa vojnih okruga, Severne flote i rodovima trupa Oružanih snaga preduzimanje odgovarajućih kompetentnih odluka.

Ministarstvo ističe da će povećanje Oružanih snaga Rusije na 1,5 miliona vojnika biti sinhronizovano sa isporukama naoružanja, izgradnjom infrastrukture i obezbeđenjem trupa.

Ministar Sergej Šojgu je posebno skrenuo pažnju na činjenicu da sve mere treba objediniti u Sveobuhvatni plan za povećanje sastava i brojnosti Oružanih snaga Rusije i sinhronizovati sa rokovima isporuke naoružanja, vojne i specijalne tehnike i materijalnih sredstava u okviru Državnog odbrambenog naloga, izgradnje infrastrukture za raspoređivanje trupa i obezbeđivanje odgovarajućih resursa, ističe se u saopštenju.

“Da bi se obezbedilo povećanje brojnosti Oružanih snaga Rusije, posebna pažnja biće posvećena regrutovanju vojnika po ugovoru, obezbeđivanju blagovremene isporuke tehnike, kao i povećanju poligona u postojećim vojnim okruzima i novim teritorijama Rusije”, rekao je Šojgu tokom sednice.

Ministar je napomenuo da će takođe biti određen i obim obuke kadeta i studenata na fakultetima Ministarstva odbrane. Osim toga, vojni resor planira da poveća obim obuke specijalista u centrima za obuku Oružanih snaga Rusije u skladu sa povećanom potrebom za trupama povećanjem kapaciteta postojećih centara za obuku i stvaranjem novih, i obezbedi za čitav niz mera budžetskih izdvajanja u potrebnom obimu.

Ministar odbrane je istakao da je jačanje borbene komponente ruske flote, vazdušno-kosmičkih snaga i raketnih strateških snaga neophodnim za osiguravanje bezbednosti zemlje.

On je podsetio da će u okviru jačanja Oružanih snaga Rusije biti formirane dva nova međuresorska strateška teritorijalna udruženja – Moskovski i Lenjingradski vojni okrug, samostalne grupe trupa na teritorijama novih subjekata Rusije.

Takođe će u Kareliji biti formiran i armijski korpus, tri motorizovane divizije Kopnene vojske i dve vazdušno-jurišne divizije u vazdušno-desantnim snagama, sedam motorizovanih brigada biće reorganizovano u motorizovane divizije u Zapadnom, Centralnom i Istočnom vojnom okrugu i Severnoj floti.

Tokom dana je Vagnerova grupa zauzela ji strateški važno naselje Sol. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA