Najnovije

Stvaranje novog sveta je nezaustavljivo, Srbiji je mesto u evroazijskim integracijama

Stvaranje novog, multilateralnog svjetskog poretka je nezaustavljiv proces i Srbiji je mjesto u evroazijskim integracijama, a ne u integracijama kolektivnog zapada koje onemogućavaju slobodan razvoj država, ocijenili su učesnici okruglog stola "Ekonomski aspekti nezavisnosti Srbije" u organizaciji "Srpsko-ruskog bratstva".

Ekonomista Ivica Stojanović ocijenio je na skupu u pres-centru Udruženja novnara Srbije u Beogradu, da je odlazak globalizacije i stupanje na istorijsku scenu antiglobalizacije, proces koji se ne može zaustaviti, kao ni zamjena unipolarizma multipolarizmom.

On je istakao da je Srbija poslije petooktobarskih promjena 2000. godine prihvatila neoliberalni koncept razvoja, kojem je krajnji cilj dužničko ropstvo i ukazao da je zabluda da će inostrane investicije unaprijediti privredu, jer je njihov cilj isisavanje resursa, a umesto obećanog ekonomskog prosperiteta dolazi do osiromašenja.

Stojanović je ocijenio da je Srbiji mjesto u evroazijskim integracijama i primijetio da je Evroazijska unija tržište od 180 miliona ljudi, čiji je ukupni bruto domaći proizvod 1.900 milijardi američkih dolara, a Srbija bi mogla da izvozi 95 odsto proizvoda bez plaćanja carina.

"Srbija već kasni sa pridruživanjem Šangajskoj organizaciji za saradnju /ŠOS/ i Evroazijskoj uniji. Istorijsko klatno se pomjera sa Zapada na Istok. Zapad je umoran, destruktivan za sebe i za druge, a Istok je u punoj fazi razvoja", rekao je Stojanović.

Ekomista Rajko Unčanin podsjetio je da su Srbi narod koji hoće da sam sobom upravlja u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu, ta ocijenio da je pravac prosperiteta u svim oblastima u evroazijskom putu, u kojem se poštuje ravnopravnost država i naroda i promoviše međusobno poštovanje i pomoć.

"Proces koji se sada otvara i na neki način prihvata preko 84 odsto zemalja sveta će se razviti i preuzeće inicijativu u svetu. EU kao asocijacija nema perspektivu, nema energiju, ni veliko tržište, ali ni stanovništvo, pod kontrolom je drugih, a nema ni resursa bitnih za opstanak i izvršilac je naloga Amerike kojoj Evropa služi za vlastito bogaćenje", rekao je Unčanin.

Novinar Siniša LJepojević ocijenio je da Srbija nije ekonomski nezavisna i da na duži rok nema uslova da bude ekonomski nezavisna, a da su osnovni uzroci tako ponižavajućeg statusa model društva nametnut poslije 2000. godine i evropski put koji je odabrala.

"To su dva procesa apsolutne destrukcije društava i ti su procesi uništili i druga društva, ne samo Srbije. Srbija nikad neće biti član EU, prije svega što EU uskoro neće biti", rekao je LJepojević.

On je ocijenio da Srbija sada preživljava na osnovu kredita, te da svojom destrukcijom, u stvari, finansira strane privrednike, odnosno privrede zapadnih zemalja.

"To je teško prekinuti jer je bez novih kredita Srbija je u bankrotu, a povrh svega dolazi i obraćanje MMF-u, što je priznanje da mi ne možemo da servisiramo svoje obaveze. Najgore što se jednoj državi može desiti je MMF. On je politička organizacija", ocijenio je LJepojević.

Napominjući da se Srbija mora vratiti svojim prirodnim potencijalima, a to su prije svega poljoprivreda i saobraćaj, LJepojeviće je ukazao da je Evroazijska unija već sada najveća integracija na svijetu i polako se institucionalizuje, bez obzira pisalo se u novinama o tome ili ne.

"Nema bezbolnog izlaska iz ropstva, ali ima izlaza samo ga treba formulisati i imati hrabrosti da se tim putem krene", zaključio je LJepojević.

Oboren ukrajinski Su-25, uništene francuske i američke haobice: Rusi napreduju na frontu u DNR

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA