Najnovije

Vladimir Dimitrijević: Na liniji školskog fronta

Piše: Vladimir Dimitrićević

U organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, 13. januara 2023, u Gimnaziji u Čačku, održan je naučni skup „Pred Svetim Savom: odbrana srpskog obrazovanja“, koji je okupio neka od najuglednijih imena naših boraca za očuvanje škole pred naletom globalističkog nihilizma. Govorili su: Vlajko Panović, klinički psiholog: Odrastanje danas – izazovi i odgovori;  prof. dr Aleksandar Lipkovski: Reforma srpskog obrazovanja – uzroci i posledice: dr Katarina Majstorović: Evropske vrednosti?; prof. dr Miloš Kovačević: Urušavanje digniteta srpskog jezika; prof. dr Mihailo Šćepanović: Stradanje srpskog jezika u Crnoj Gori; prof. dr Slobodan Vladušić: Likvidacija čoveka književnosti; prof. dr Đorđe Čantrak: Industrijalizacija obrazovanja; dr Nikola Stamenković: Viljem DŽejms o devalviranju doktorata; prof. dr Zoran Čvorović: O korupciji u visokom školstvu (na primeru afere „Indeks“).

Čitaoci mogu pogledati izlaganja uglednih predavača na linkovima ispod teksta.

Jasno je, naravno, da je naša borba samo deo jednog širokog fronta za odbranu obrazovanja na svetskom nivou. 

U doba kada neoliberalni kapitalizam razara poslednje ostatke humanističkog obrazovanja, nastalog na najboljim tradicijima evropskog kulturnog nasleđa, učionice zaista postaju prve linije fronta „u  ratu ovom koji sećanje briše“ (Miodrag Pavlović). Metode su, kako veli savremeni italijanski filosof Dijego Fuzaro, različite; na programu je „uklanjanje kulture, korporativizacija škola, programirana idiotizacija učenika transformisanih u ’potrošače obrazovanja’, ukidanje nastavnog procesa“. Današnji kapital mora odstraniti svaku mogućnost pojave mislećeg čoveka. Zato je sasvim je i razumljiv poziv ovog filosofa: „Potrebno je da se nastavnici usprotive tako što će podučavanjem vrednosti klasika i istorije, umetnosti i filozofije, kritičkom mišljenju, omogućiti snažno suprotstavljanje ekonomskom kretenizmu i programiranom idiotizmu, ma gde oni bili dominantni“.  

Raditi sa mladima je teško i odgovorno. U antičkoj Grčkoj, pedagog je bio rob koji je decu slobodnih građana vodio u školu i dovodio iz škole, nadzirući njihovo ponašanje i učenje. Zbog toga su mu deca pravila razne smicalice i pakosti, koje je on morao da stoički podnosi. I danas treba biti pedagog – voditi decu za ruku, i preuzimati odgovornost za ovaj svet, sve teži za razumevanje; ali, da se ne lažemo, i sve sumanutiji.

Hana Arent je pisala: "Izvor autoriteta u vaspitanju je prihvatanje odgovornosti za svet. Autoritet vaspitača i kvalifikacija učitelja dve su različite stvari. Autoritet iziskuje određenu kvalifikaciju, ali kvalifikacija sama, ma kako dobra, ne može zajemčiti autoritet. Učitelj se kvalifikuje svojim znanjem o svetu i sposobnošću da ga prenosi drugima, ali autoritet on ima samo u onoj meri u kojoj prihvata odgovornost za svet. Vaspitač je pred detetom kao zastupnik svih odraslih građana: pokazuje mu prilike u svetu i govori - evo, to je naš svet".

A šta ćemo mi da kažemo našoj deci? Završite školu i otvoriće vam se svi putevi? Budite dobri i moralni, i postaćete vođi i autoriteti?

Ipak, sa zlom se ne treba miriti. Najnoviji skup USPRS je dokaz da mirenja sa rušenjem školstva neće i ne može biti.

Linkovi:        
unijasprs.org.rs/vesti/u-gimnaziji-odrzan-naucni-skup-pred-svetim-savom-odbrana-srpskog-obrazovanja

https://www.facebook.com/usprs/videos/1213157095984593/

www.facebook.com/usprs/posts/pfbid0388fQKHL4nvJgdDdftuprGudZutHF7JsacLymmjHqyzK4P4gScoJGj5r5obzwfBi9l

www.facebook.com/usprs/videos/3436638239957659/

https://www.facebook.com/usprs/videos/507109834742729/

Više tekstova Vladimira Dimittrijevića pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA