Najnovije

''Priče o ulasku Kosova u UN su plašenje mečke rešetom''

Dugogodišnji diplomata Branko Branković ocenio je da su priče o ulasku Kosova u Organizaciju Ujedinjenih nacija "plašenje mečke rešetom" i da je to dok postoje ovakve UN nemoguće, prenose Novosti.

Gračanica (Foto: Jutjub)

"Uveren sam da Rusi i Kinezi to nikada neće prihvatiti i da će uložiti veto u Savetu bezbednosti. U tom telu imamo pet stalnih i deset nestalnih članica, među kojima su i zemlje koje ne priznaju Kosovo. Nemaju ni dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini. I kada sve to stavite na tas, priča o članstvu u UN je utopija. Da bi uradili nešto po pitanju članstva, mora da se menja Povelja UN. Za to je takođe potrebna dvotrećinska većina, pa je i tako jasno da su u pitanju prazne priče", objašnjava Branković.

Branković dodaje da se godinama bavio diplomatijom i da nikada nije neozbiljnije stvari doživeo u međunarodnim odnosima, kao kada je reč o Kosovu.

"Svi znaju da Kosovo ne može da bude država. Sa druge strane, posle slučaja Ukrajine gde se Evropa opekla, ali i drugi delovi sveta, ništa više neće biti isto, jer je jasno da dominacija i komandna politika SAD više ne postoje. Evropi više posle svega treba Srbija u EU, nego što nama treba Evropa", istakao je Branković.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA