Najnovije

Protest Argentine u UN zbog prisustva KBS na Malvinima

Sekretar Odeljenja za Malvinska ostrva u argentinskom Ministarstvu spoljnih poslova Giljermo Karmona izrazio je, na sastanku UN, svoje nezadovoljstvo zbog prisustva vojnih trupa sa Kosova i Velike Britanije na Malvinima, ističući da je ta odluka protivna međunarodnim zakonima.

KBS (Foto: Jutjub)

Kako pišu argentinski mediji, a prenosi Demokracia, Karmona smatra da dolazak Kosovskih bezbednosnih snaga u koordinaciji sa Ujedinjenim Kraljevstvom u misiju na Malvine, konkretno znači "provokaciju" Britanije.

Ambasador Argentine u Beogradu Osvaldo Marsiko nedavno je u intervjuu za Kosovo onlajn istakao da njegova zemlja "najoštrije osuđuje raspoređivanje takozvanih kosovskih specijalnih snaga na Malvinskim ostrvima".

"To je jednostrani akt Ujedinjenog Kraljevstva suprotan Opštoj rezoluciji UN 37/9 koja poziva obe strane u sporu oko suvereniteta nad Malvinskim ostrvima i okolnim morskim prostorima da se precizno uzdrže od jednostranih akata koji prejudiciraju ishod pregovora. To dodatno militarizuje ovu oblast u suprotnosti sa rezolucijom Generalne skupštine UN 41/11 koja proglašava južni Atlantik zonom mira i saradnje.
Deset rezolucija Generalne skupštine UN i preko 40 rezolucija Specijalnog komiteta UN za dekolonizaciju izričito priznaju postojanje spora o suverenitetu između Argentine i Ujedinjenog Kraljevstva oko Malvinskih ostrva i shodno tome isključuju primenu principa samoopredeljenja kada je u pitanju ovaj poseban slučaj dekolonizacije", rekao je Marsiko.

Izvor: Koaovo onlJN

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA