Najnovije

RAT U UKRAJINI SE MOŽE PROŠIRITI NA EVROPU! Jezivo upozorenje bivšeg austrijskog kancelara

Odlukom o isporuci tenkova „leopard-2“ Ukrajini nemačka vlada se pozicionira kao pristalica dalje eskalacije sukoba što izaziva veliku zabrinutost, izjavio je bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe.

Foto: Rusvesna

„Većina nemačkih građana zaista je šokirana time što je nemačka savezna vlada na čelu sa kancelarom Olafom Šolcom i ministarkom spoljnih poslova Analene Berbok iz stranke Zeleni pristala na isporuku oružja i tenkova iz Nemačke“, rekao je Štrahe za nemačku agenciju SNA.

On je podsetio da su dve koalicione strane (SDPG i Zeleni) i njihovi predstavnici uoči poslednjih izbora kategorički bili protiv isporuka oružja u zone borbenih dejstava.

„Umesto da promoviše mirovne inicijative i mirovne pregovore, nemačka vlada se u ovom slučaju pozicionira kao pristalica eskalacije rata što mnogi građani smatraju 'saučesništvom u ratu' i što izaziva veliku zabrinutost“, dodao je Štrahe.

Po njegovom mišljenju, Rusija bi mogla da „okarakteriše i oceni“ odluku Nemačke kao potez strane koja učestvuje u sukobu.

Štrahe ocenjuje da je ovo „izuzetno opasan razvoj događaja koji bi mogao da dovede do zaoštravanja vojne situacije u Ukrajini“, a takođe ima potencijal da proširi rat u Evropi.

U kontekstu slanja tenkova Ukrajini, političar je apelovao da se „konačno formira snažan nemački, međunarodni i nadpartijski pokret za mir“.

„Ovaj bezumni rat možemo okončati samo mirovnim pregovorima, a takođe sprečiti širenje sukoba“, zaključio je Štrahe.
Nakon dugih razgovora o isporuci zapadnih tenkova Kijevu, nemačka vlada je na kraju pristala da pošalje Ukrajini borbena vozila „leopard 2“.

Planirano je da se formiraju dva tenkovska bataljona. Berlin će u prvoj fazi isporučiti Kijevu četu od 14 borbenih vozila tipa A6 iz zaliha Bundesvera. Kako je rekao nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, tenkovi bi u Ukrajinu mogli da stignu krajem marta.

Isporuku tenkova za Oružane snage Ukrajine najavio je i američki predsednik DŽo Bajden. Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska će dobiti 31 borbeno vozilo „M1 abrams“ koji će formirati jedan tenkovski bataljon. Visoki zvaničnik iz američke administracije je precizirao da će isporuka vojne tehnike Ukrajini potrajati mesecima.

Napad taktičkim nuklearnim oružjem na ukrajinske trupe kod Zaporožja kao sve realnija mogućnost

Izvor: Jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA