Najnovije

Ruska vojska: Dobrovoljci uz podršku artiljerije i avijacije oslobodili selo Blagodatno u DNR

Dobrovoljci jurišnih odreda su uz vatrenu podršku avijacije, raketnih snaga i artiljerije Južne grupe snaga u donjeckom pracvu oslobodili selo Blagodatno u DNR, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Tokom proteklog dana u ovom pravcu ubijeno je do 50 ukrajinskih vojnika, a uništena samohodna artiljerijska jedinica „cezar“ francuske proizvodnje, artiljerijski sistem američke proizvodnje M-777 i haubica „Msta B“.

U kupjanskom pravcu artiljerija grupe jedinica „Zapad“ izvela je napad na ljudstvo i tehniku jedinica 114. i 103. brigade teritorijalne odbrane u Harkovskoj oblasti.

U protekla 24 časa ubijeno je i ranjeno do 45 ukrajinskih vojnika, a uništen jedan tenk, četiri borbena oklopna vozila, automobil i haubica D-20.

U krasnolimanskom pravcu je artiljerijskom vatrom i teškim raketnim sistemima grupe snaga „Centar“ izveden napad na ukrajinske snage u DNR. Ubijeno je i ranjeno više od 60 ukrajinskih vojnika, a uništena su četiri borbena oklopna vozila.

U južnodonjeckom pravcu jedinice grupe snaga „Istok“ izvele su napad na ukrajinske snage kod Ugljedara i naselja Novopolj u Donjeckoj Narodnoj Republici. U borbama je ubijeno i ranjeno više od 40 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan tenk, dva borbena oklopna vozila i dva kamioneta.

Osim toga, uništena su dva skladišta artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine kod Ugljedara i Katerinovke u DNR.

U hersonskom pravcu su u okviru kontrabaterijske borbe uništena dva samohodna artiljerijska oruđa „Gvozdika“, kao i dva skladišta municije ukrajinskih snaga u Hersonskoj oblasti.

Ruski PVO sistemi oborili su helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini sela Zolota Balka u Hersonskoj oblasti.

Takođe je uništeno pet bespilotnih letelica u LNR i Hersonskoj oblasti. osim toga, presretnute su tri rakete ispaljene iz višecevnih bacača raketa „hajmars“ američke proizvodnje u DNR i Hersonskoj oblasti.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 381 avion, 206 helikoptera, 2.987 bespilotnih letelica, 402 protivvazdušna raketna sistema, 7.691 tenk i druga oklopna borbena vozila, 997 borbenih vozila za raketne sisteme, 3.970 artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 8.229 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ukrajinci su mislili da će snimiti mrtvog Rusa iz blizine, a onda je on skočio (VIDEO)

izvor:sputnik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA