Najnovije

TRAŽILI NOVE TENKOVE DOBILI ZASTARELE: Evo kakvo oružje Zapad šalje Kijevu

Amerikanci planiraju da pošalju borbena vozila "bredli", dok Francuzi šalju zastarele AMX-10 RC lake tenkove.

Predsednik SAD DŽozef Bajden izjavio je da Amerika razmatra da pošalje borbena vozila "bredli" u Ukrajinu, kako bi pomogla Ukrajincima u borbi protiv ruske invazije.

Bajden je u razgovoru sa novinarima tokom posete Kentakiju u sredu potvrdio da je ta opcija na stolu, preneo je Rojters.

Istog dana, kabinet francuskog predsednika Emanuela Makrona najavio je slanje lakih borbenih tenkova u Ukrajinu, što će biti prvo oklopno vozilo te vrste koje je neka zapadna zemlja poslala Kijevu.

Jelisejska palata je nakon Makronovog razgovora sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim objavila da će Francuska Kijevu poslati AMX-10 RC borbena vozila, koja Pariz postepeno zamenjuje novim borbenim tenkovima "jaguar".

Nekoliko država je Ukrajini već dostavilo svoje stare tenkove iz sovjetskog perioda, a Francuska i Nemačka nalaze se pod pritiskom da Kijevu pošalju savremenija oklopna vozila tog tipa, što su one do sada odbijale da učine, navodi "Politiko".

Savetnik francuskog ministra odbrane Sebastijan Lekronu rekao je da je odluka doneta kako bi se Ukrajini pomoglo da se pripremi za "moguću rusku ofanzivu" na proleće. Ukrajinski predsednik Zelenski zahvalio se svom kolegi na "dugom i detaljnom razgovoru" i odluci o slanju tenkova.

Ukrajinci su u decembru od Pariza tražili da pošalje "leklerk", glavi francuski borbeni tenk, umesto lakih AMX-10 RC tenkova, koji se postepeno izbacuju iz uporebe.

Francuska nije precizirala koliko će vozila poslati. Očekuje se da će francusko i ukrajinsko ministarstvo odbrane uskoro nastaviti razgovore o isporuci vojne opreme.

Ceo front u Donbasu gori: Rusi napadaju sva naselja na liniji kontakta u Zaporožju, Vagner širi napad u Bahmutu (MAPA)

Izvor: rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA