Najnovije

„Kurti, decu ti nećemo oprostiti“: Protest u Štrpcu zbog napada na srpskog dečaka i mladiće

U Štrpcu je održan veliki narodni protest povodom brutalnog pokušaja ubistva srpskog dečaka Stefana i srpskog mladića Miloša Stojanovića u Gotovuši, napada na srpskog mladića Stefana Tomića u Klokotu, kao i kontinuirane antisrpske represije.

Na protest su bili, pored građana Štrpca, pristigli i Srbi sa centralnog, ali i iz ostalih delova Kosova i Metohije. Protestu su prisustvovali i predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i član Predsedništva Slavko Simić.

Okupljeni su nosili  transparente na kojima piše: „Kurti, decu ti nećemo oprostiti!“, „Stefane, srce srpsko junačko!“, „Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!“, „Evropo, za šta su naša deca kriva?!“, „Naša deca nisu za Kurtijev metak!“.

Tu su i natpisi: „Nećete nam Štrpce pretvoriti u geto!“, „Štrpce je srce Srbije!“, „Mi samo želimo mir“, „Sloboda za braću“, „Vučiću, čuvaj Srbe i mir“, „Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca“, „Od Gornjeg Kusca do Štrpca kuca jedno srce“, „Pomoravlje je uz braću iz Štrpca“, „I u dobru i u zlu Pomoravlje je tu“.

Na putu ka Štrpcu iz pravca centralnog Kosova primetan je veliki broj automobila, ali i pripadnika policije tzv. Kosova koji sporadično zaustavljaju vozila, navode „Novosti“. Nedaleko od ulaza u samo mesto prisutni su i vojnici Kfora.

„Vreme je da međunarodna zajednica urazumi Kurtija“

Okupljenima su se obratili predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić i predsednik SL Goran Rakić.

Jevtić je izjavio da su se Srbi okupili na protestu, jer ih je muka naterala i poručio međunarodnoj zajednici da je vreme da, kako je kazao, urazumi Aljbina Kurtija.

„Stefan i Miloš su pokazali da su hrabri hrabri, jer nisu spustili glavu kad je na njih pucano. Ovaj broj ljudi pokazuje naše jedinstvo onima koju su želeli da nas proteraju. Umesto da tradicionalno proslavljamo Božić, mi smo morali protestom da dignemo glas protiv pucnja na Stefana i Miloša. Zašto? Jer su Srbi“, istakao je Jevtić.

Goran Rakić je kazao da su na protestu u Štrpcu Srbe okupile junačke rane Stefana i Miloša.

„Okupile su nas junačke rane Stefana i Miloša iz Štrpca ali i Stefana iz Klokota. Teror diktatorskog režima Aljbina Kurtija se nastavlja. Kurti se toliko zaigra misleći da su Srbi sklonili barikade jer se plaše. Ako Stefan nije slagao glavu, ko sme od nas da posustane i da se preda. Naša borba mirnim i demokratskim putem je način da se borimo protiv Kurtija. Za to imamo podršku Aleksandra Vučića“, rekao je Rakić, preneo je Kosovo onlajn.

Stefan (11) i Miloš (21) Stojanović ranjeni su u petak, kada je na njih, kako tvrdi Kancelarija za KiM, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac. Oni su u trenutku napada išli pored puta i nosili badnjak kada je napadač na njih otvorio rafalnu paljbu.

Tzv. kosovska policija saopštila je da je uhapsila muškarca osumnjičenog za pucnjavu, koju je okvalifikovala kao „ubistvo u pokušaju“, a tužilaštvo je zatražilo jednomesečni pritvor.
Prema poslednjim informacijama, Stefan i Miloš su dobro i oporavljaju se.

Još jedan napad zabeležen je na Božić, u selu Klokot kod Gnjilana, kada je grupa Albanaca napala i pretukla Stefana Tomića (18) dok se vraćao sa Božićne liturgije.

Posle ranjavanja u Gotovuši Srbi iz okoline Štrpca blokirali su put ka Uroševcu i započeli proteste, a oni su prekinuti posle razgovora sa predstavnicima lokalne vlasti i obećanja policije da će ponovo postaviti kontrolne punktove.

VUČIĆU, PRODAO SI NAS! Protest u Kosovskoj Mitrovici - režim gubi kontrolu na severu KiM (VIDEO)

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA