Najnovije

Pukao ukrajinski zapadnodonbaski front: Počelo bekstvo iz Soledara

Ruši se ukrajinska zapadnodonbaska odbrambena vertikala Seversk-Soledar-Bahmut (Artjomovsk).

Prva je – po informacijama koje još nisu zvanične – pukla karika koju je ruska vojska najsistematičnije razbijala.

Soledar koji je već ostao bez putne veze sa Slavjanskom.

Prvo je portparol Drugog korpusa  LNR Ivan Filiponjenko objavio:

„U Soledaru posmatramo masovno povlačenje i bekstvo neprijatelja iz zone višespratnica. Komandant ukrajinske 61. posebne mehanizovane brigade sa pozivnim znakom Ližnik (Skijaš) postavio zadatak potčinjenim komandantima bataljona tokom noći da organizuju povlačenje preostalih i preživelih vojnika iz grada. A ta jedinica je bila glavna u odbrani Soledara“.  

Ubrzo potom je vojni analitičar Jurij Podoljaka objavio da su odredi ruske privatne vojne kompanije „Vagner“ uspostavili kontrolu nad naseljima Opitnoe, Krasnaja Gora i Paraskovievka kod Bahmuta. Kontrolom nad dva poslednja – Rusi presecaju saobraćajnicu koja povezuje Bahmut sa Soledarom i Severskom.

Možda će Rusima biti potrebna dva ili tri dana da učvrste kontrolu nad pomenutim naseljima, ali je činjenica da je od Soledara do Bahmuta samo je 20 kilometara.          

To je, u svakom slučaju, veliki uspeh jer Ukrajinci – ako ne žele da budu potpuno opkoljeni – moraju bežati iz Soledara.

Za koji dan se pred istim izborom može naći i ukrajinski garnizon u Bahmutu.

U Kijevu zato već govore su Oružane snage Ukrajine već pri kraju sa „rezervnim snagama“ i da će uskoro morati da se donose „nepopularne odluke“.

Osnivač „Vagnera“ Jevgenij Prigožin  izjavio je da se njegovi momci bore za zgradu gradske uprave Soledara i da se u tom gradu bore samo oni.

Prigožin je ubrzo potom rekao da je probijena ukrajinska glavna linija odbrane u Soledaru i da su odbrojani dani njegovog „ukro-garnizona“.

OSTALI SMO DO POSLEDNJE KAPI KRVI Ukrajinski vojnik snimio oproštajnu poruku u Soledaru: Zbogom rodbino, volim vas! (VIDEO)

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA