Najnovije

GLOBALNI SUKOB? Britanija se uključuje u rusko-ukrajinski rat

Grant Šaps: Ne verujem da će pomorska podrška Kijevu dovesti do značajne eskalacije. Britanija je pomorska sila, tako da možemo pomoći, posebno što su vode međunarodne, a možemo i da Kijevu dajemo savete

Ko bi drugi nego London i Englezi?

Velika Britanija razmatra mogućnost slanja  - ne samo kontigenta svojih vojnih instuktora u Ukrajinu - svoje ratne flote na Crno more - izjavio ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Grant Šaps u intervjuu listu The Telegraph.

Londonski list navodi da će ti brodovi u Crnom moru štititi ukrajinske trgovačke brodove od Rusije.

Još je dao priliku Šapsu da precizira:

„Britanija je pomorska sila, tako da možemo pomoći, posebno što su vode međunarodne, a možemo i da Kijevu dajemo savete“.

The Telegraph je ocenio da ministrove izjave ukazuju na promenu u pristupu britanske vlade učešću u sukobu u Ukrajini.

Šaps ne veruje da bi nuđenje pomorske podrške Kijevu dovelo do „značajne eskalacije“.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je povodom Šapsove najave da će britanski vojni instruktori ukrajinske vojnike ubuduće obučavati na teritoriji Ukrajine poručio zvaničnom Londonu da to „instruktore“ pretvara u legalnu metu Oružanih snaga Rusije.

Dodao je: „U Britaniji razumeju da će svi njeni instruktori biti nemilosrdno uništeni i to ne kao plaćenici, već kao britanski NATO specijalisti“.

Poznati moskovski vojni komentator Aleksandar Koc je istim povodom ukazao da su „Britanci već u Ukrajini“ i podsetio na neke od vojnih programa koje su u toj bivšoj sovjetskoj republici od početka ruske Specijalne vojne operacije realizovali ili to još čine:

— Formiranje „teritorijalnog otpora“ pod kontrolom ukrajinskih snaga za specijalne operacije;

— Obuka marinaca i mornaričke avijacije Oružanih snaga Ukrajine, uvežbavanje odbrane priobalnih teritorija i potrage za diverzantsko-izviđačkim grupama „zamišljenog neprijatelja“;

— Kursevi MI6 za zaposlene u Glavnoj obaveštajnoj upravi MO Ukrajine u bazi njene vojno-diplomatske akademije;

— Obuka diverzantskih grupa za dejstva na Krimu i u Crnom i Azovskom moru u bazi 73. pomorskog centra specijalnih operacija Ukrajine u Očakovu;

— Obuka u Odesi, u školi vojnih ronilaca, Ukrajinaca za specijalist „ronilac specijalne namene“,   za duboko morsko ronjenje i kretanje samostalno i u grupama pod vodom uz pomoć posebne opreme

— Diverzantsko-kontradiverzantska obuka pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga (u izvedbi  instruktora britanske Specijalne vazdušno-desantne službe (SAS).

Koc je posebno ukazao da je  izveštač francuskog lista Le Figaro Žorž Malbruno prošle godine pisao o  prisustvu SAS-ovaca u Ukrajini zbog Specijalne vojne operacije.

Koc naglašava: „Povratak britanskih specijalaca sugeriše da će London direktno učestvovati u planiranju operacija u Crnom moru i na Krimu. I da će kontrolisati njihovo sprovođenje direktno na terenu. Pa, dobro. Za nas sudar u Crnom moru sa Velikom Britanijom neće biti prvi put. Sevastopolj nazivaju i „najevropskijim gradom u Rusiji“. Zato što njemu postoje italijansko, nemačko, francusko i, naravno, englesko vojničko groblje. Tu leže svi oni koji su kroz istoriju hteli silom da zauzmu Krim“.

RAKETNI UDARI NA TERITORIJU RUSIJE: Ruska armija brzo odgovorila

Izvor: Fakti.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA