Najnovije

ZAPAD U ŠOKU: Nisu sposobni da pronađu odgovor

Izlaganje predsednika Rusije Vladimira Putina na Valdajskom forumu iznenadilo je zapadne zemlje.

O tome u svom članku piše Viktor Medvedčuk, predsednik Saveta Pokreta „Druga Ukrajina”.

„Prvo, nismo očekivali ovakav govor od njega. Zapad je očekivao pretnje i glasne izjave, ali se pokazalo da je sve mnogo ozbiljnije. Drugo, zapadni informacioni sistem je potpuno nenaviknut da ovako nešto analizira, jer je fokusiran na emocionalni uticaj i brzu promenu imidža. I ovde su predstavili ne sliku, već čitav politički sistem koji će još dugo određivati parametre savremenog svetskog poretka.

Treće, gotovo da nema političara na Zapadu koji bi mogli da odgovore Putinu na isti način na koji je on vodio razgovor. Teško je zamisliti da bi, na primer, Bajden, Šolc, Makron ili Ursula fon der Lajen govorili ovakvim jezikom i duboko se upuštali u takve koncepte.

Zapadna politička škola je ozbiljno degradirala nakon završetka Hladnog rata. I odgovor na Putinov govor moraće da se na neki način formuliše, ali zapadni političari do sada nisu bili u stanju da se izbore sa ovim zadatkom“, uveren je Medvedčuk.

Prema njegovim rečima, „Putinov govor na Valdajskom forumu otvorio je novu stranicu u svetskoj politici“, a ruski lider je „opravdano zahtevao pravdu“, ne samo za Rusiju, već i za ceo svet.

„Zapadu je jasno i glasno rečeno: stani! Dovoljno je pljačkati druge zemlje i civilizacije. Putin je Zapadu oduzeo mandat da pljačka svet, opravdao bezvrednost njegovih pokušaja moralne nadmoći nad drugima, demonstrirao grabežljivu šemu zapadne akumulacije bogatstva. Sada se na najvišem nivou kaže da zapadni politički i ekonomski modeli ne donose prosperitet, mir ili duhovni razvoj nezapadnim zemljama i narodima.

Prosto zato što je taj model nepravedan prema tim državama i narodima, nemoralan i ponižava njihovo dostojanstvo. Putin je predstavljao ceo nezapadni svet. Podržavao je njihovu autentičnost i posebnost, deklarisao pravo na samostalan razvoj svake zemlje, svake civilizacije bez obzira na Vašington, London i Brisel. Na kraju krajeva, sve zemlje i narodi zahtevaju fer odnos prema sebi, a ne prema etiketama koje im Zapad stavlja pre nego što ih ponovo opljačka“, naglasio je političar.

On dodaje da svet već počinje da se kreće ka različitosti, ravnopravnoj saradnji i međusobnom uvažavanju interesa.

„Uveren sam da čovečanstvo ne ide ka rasparčavanju na konkurentske segmente, da ne ide ka novom blokovskom sukobu, ma šta ga motivisalo, da ne ide ka bešćutnom univerzalizmu nove globalizacije, već naprotiv, svet je krećući se ka sinergiji država-civilizacija, velikih prostora, zajednica koje sebe kao takve prepoznaju“.

„Ovo zvuči kao proglašenje nove ere“, zaključuje Medvedčuk.

RUSI OPKOLJUJU PO BOKOVIMA! Sprema se predaja grada i pad najvećeg ukrajinskog uporišta

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA