Najnovije

Kako je Hamas jeftinim letelicama uništio skupi izraelski odbrambeni bedem

Presretnuti razgovori uverili Izraelce da im ne preti nikakva opasnost od napada

Izraelski zvaničnici pokušavaju da objasne koji su ključni bezbedonosni i operativni propusti omogućili Palestincima da prodru na teritoriju Izraela i izvrše munjeviti napad.

Pre napada Izrael je smatrao da su posle sukoba u maju 2021. godine konačno uspeli da odvarate Hamas od planiranja novih napada.

Presretnuti pozivi u komunikaciji između palestinskih militanata su ukazivali su da ta organizacija više ne predstavlja neposrednu pretnju.

Sada Izraelci analiziraju da li su im ti snimljeni razgovori podmetnuti kako bi stekli utisak o bespomoćnosti Hamasa.

Izrael se previše oslanjao na sofisticirani odbrambeni zid izgrađen duž granice Gaze koji ima više tipova senzora i mitraljeza na daljinsko upravljanje.

Izraelski zvaničnici su verovali da je to praktično neprobojna barijera i tu su držali relativno male vojne snage u blizini, dajući prioritet drugim oblastima za raspoređivanje, navodi „NJujork tajms“. pozivajući se na izveštaje visokim izraelskim bezbednosnim zvaničnicima.

Obmanjivanje Izraela o njegovim namerama i pronalaženje ključnih tačaka ranjivosti u infrastrukturi za nadzor na granici Gaze bili su glavni elementi plana koji je omogućio Hamasu da nanese najgore napad na Izrael u poslednjih pet decenija.

Hamas je u ranoj fazi napada uništio najmanje četiri komunikacione kule koristeći municiju bačenu dronom, što je sistem učinilo „beskorisnim“, navodi američki list.

Izraelci nisu mogli da vide posledično probijanje fizičke barijere, što se pokazalo lakšim nego što su očekivali. Hamas je koristio eksploziv i buldožere da stvori skoro 30 prolaza za oko 1.500 boraca.

Operativni propust Izraela doveo je do grupisanja njegovih viših komandanata u toj oblasti u jednu bazu, koju su militantni zauzeli u munjevitoj ofanzivi. S obzirom da je rukovodstvo uglavnom ubijeno ili uzeto za taoce, izraelski odgovor na hitnu situaciju bio je neorganizovan i spor.

LJudi više u komandnom lancu u početku nisu shvatili razmere upada usred haosa. Izraelskim ratnim avionima su bili potrebni sati da pruže vazdušnu podršku snagama koje reaguju, uprkos tome što su bile na samo nekoliko minuta leta od tog područja.

BOLESNO I OPASNO! Upotrebite projektile "Jerihon" i sravnite Gazu

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA