Najnovije

VELIKI NUKLEARNI RIZIK: Postoji velika opasnost od "prljave bombe"

U Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju su zabrinuti zbog povećanih nuklearnih rizika usled eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, rekao je za Sputnjik zamenik šefa agencije Mihail Čudakov. Ukoliko bude pogođen neki nuklearni objekat posledice će biti uporedive sa eksplozijom „prljave bombe“.

„Ničeg dobrog nema. Zaista kada su nameti projektila nuklearni objekti onda postoji velika opasnost od ‘prljave bombe’. Dovoljno je da projektil padne na skladište istrošenog nuklearnog goriva“, rekao je Čudakov na marginama Ruske energetske nedelje.

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila o pokretanju operacije „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, u obraćanju naciji, rekao je da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Podsetimo, palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.

BOLESNO I OPASNO! Upotrebite projektile "Jerihon" i sravnite Gazu

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA