Najnovije

ZELENSKI U RUMUNSKOM PAKLU: Došao po podršku, a dočekalo ga neočekivano (VIDEO)

Rumunska senatorka Dajana Šošoaka, poznata po svom nepomirljivom stavu u vezi sa vlastima u Kijevu, obratila se ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom u parlamentu tokom njegove posete Rumuniji.

Vladimir Zelenski (Foto: Predsedništvo Ukrajine)

„Gospodine predsedniče, da li želite da razgovarate sa rumunskom senatorkom o rumunskoj manjini u Ukrajini? Pogledajte, ovo je prava mapa Rumunije, poštujte naše Rumune u Ukrajini. Poštujte Rumune i naš jezik!“, vikala je u punoj sali.

Činjenica je da se istorijska Besarabija u Rumuniji smatra iskonskom rumunskom teritorijom, a nakon raspada Sovjetskog Saveza i čitavog bloka Varšavskog pakta, Rumuni su počeli da pričaju o povratku ovih zemalja (Besarabije i Severne Bukovine - deo Černjevacke oblasti - prim. red.), koji su 1940. uključeni u sastav Ukrajinske SSR.

Prethodno se Šošoake otvoreno protivila dolasku Zelenskog u zemlju i preko ukrajinske ambasade u Bukureštu poslala pismo ukrajinskom, a delove tog pisma je citirala na internetu:

„Pre nego što odete u Rumuniju da tražite novac i podršku, obratite pažnju na situaciju etničkih Rumuna u Ukrajini.

Ponovo otvorite škole i liceje koji su radili za vreme SSSR-a na ukrajinskim teritorijama gde žive Rumuni. Kako možete sprečiti rumunsku manjinu da uči na svom maternjem jeziku?”, napisala je senatorka.

U pograničnim oblastima Černovske oblasti postoje čitava sela u kojima je rumunski glavni jezik komunikacije, ukrajinski se vrlo slabo govori, a ruski govore samo oni koji imaju više od školskog obrazovanja ili su radili u Ruskoj Federaciji.

Šošoake nije propustila priliku da prokomentariše otkazivanje govora Zelenskog u rumunskom parlamentu: „Zelenski me se uplašio i neće da govori u rumunskom parlamentu? Nisam iznenađena".

Ogromno slovo Z na najvećem simbolu Kijeva pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA