Najnovije

HOFBAUER: Zbog Srebrenice EU tera i u zatvor! Ko kaže da se u Srebrenici 1995. godine ili u Osmanskom carstvu 1915. dogodio genocid?

Politiku, a ne pravdu, donelo je prenošenje definicije genocida u ruke međunarodnih sudova. Jer, postavlja se osnovno pitanje: ko je taj koji definiše masakre ili masovna ubistva kao genocid? Ko kaže da se u Srebrenici 1995. godine ili u Osmanskom carstvu 1915. dogodio genocid? To je opasan model. Definicije genocida se lako mogu instrumentalizovati u geopolitičke svrhe, a to se i događa.

Srebrenica (Foto: Jutjub)

Ovako, za "Novosti", govori Hanes Hofbauer, profesor ekonomske i društvene istorije sa Bečkog univerziteta, koji je o ovoj temi napisao i naučni rad - "Pravosuđe kao nastavak ratovanja".

- U ranijem zakonodavstvu EU, samo je u Nemačkoj i Austriji bilo predviđeno kažnjavanje poricanja zločina nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu. Sada, ako neko kaže kako se u Srebrenici nije dogodio genocid, izlaže se pretnji krivičnog progona. "Masakri u Srebrenici" i to kako ih tumačimo koriste se za kriminalizaciju mišljenja - kaže profesor Hofbauer.

Kako je Brisel uveo kategoriju "pravovernosti" mišljenja i govora?

- EU je pod pritiskom nemačkog ministra pravde 2008. dramatično proširila "zločin drugačijeg razmišljanja". Do 2008, u Austriji i Nemačkoj bilo je kažnjivo samo negiranje Holokausta, a onda je doneta Okvirna odluka EP br. 2008/913, kojom se obavezuju sve članice EU da u roku od pet godina u svoja zakonodavstva ugrade kažnjavanje poricanja genocida i ratnih zločina.

Na nemačkoj Policijskoj akademije je 2010. održana radionica na kojoj su policajci i tužioci obučavani za primenu novog zakonadavstva.

- Radionicu je održala instruktorka Laura Birkenstok. Uzeta su dva primera: jedan je bio brošura o Srebrenici, koju je objavio Međunarodni komitet za odbranu Slobodana Miloševića, a drugi je bio intervju sa američkim ekonomistom Edvardom Hermanom, u nemačkom listu "Junge velt", pod naslovom "U Bosni nije bilo genocida". Na kraju konferencije učesnici su zaključili da oba primera imaju potencijal da budu kažnjeni prema Okvirnoj odluci EU o poricanju genocida.

Prvo kažnjavanje drugačijeg mišljenja dogodilo se u BiH 2004. godine?

- BiH nije suverena država, već se njome vlada u novom obliku neokolonijalnog upravljanja. Takozvani visoki predstavnik ima poslednju reč u politici, ekonomiji... Krajem jula 2004. dogodilo se da je visoki predstavnik lord Ešdaun uklonio 59 srpskih političara sa svojih radnih mesta. Dragan Kalinić, predsednik parlamenta, bio je jedan od njih. Šta je bio njihov zločin? Oni su "podsticali kulturu ćutanja", kako je zvanično Ešdan rekao. Drugim rečima, nisu sarađivali u pokušajima pronalaženja Radovana Karadžića.

Konvencija UN

Mnogi stručnjaci su dokazali da se zločin u Srebrenici nikako ne može okarakterisati kao genocid.

- Konvencija UN o genocidu naglašava da nije pitanje koliko je ljudi ubijeno nego namera da se ugasi neka nacija, etnička, rasna ili verska grupa. Inkriminisati samo srpsku stranu ne odražava realnost ovih ratova i to nije pravedno.

Pročitajte OVDE kakva je to istina otkrivena o Srebrenici.

Izvor: novosti. online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA